Ke své propagandě zneužívá televize Russia Today i výroku Miloše Zemana

15. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Chcete pochopit, jak jemný, avšak mocný vliv mají dezinformace? Přečtěte si tuto zprávu, jak ji vydala ruská televize Russia Today, a pak zprávu na totéž téma od Reutera. Srovnejte tón a jazyk s původní zprávou z Reuteru, píše Amy Mackinnon:

Russia Today:

Trump očekává, že Rusko "vrátí Krym" - Bílý dům

Americký prezident Donald Trump se postavil tvrdě k Rusku a očekává, že Moskva "vrátí" poloostrov Krym Ukrajině, sdělil mluvčí Bílého domu reportérům.

Když hovořil o rezignaci poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna - pronásledovaného médii kvůli svým stykům s ruskými diplomaty před Trumpovou inaugurací - zdůraznil Spicer, že Rusko "se zmocnilo" během Obamovy vlády Krymu a Trumpem jmenovaná velvyslankyně u OSN Nikky Haley "důrazně odsoudila ruskou okupaci".

"Krym je součástí Ukrajiny. Naše sankce týkající se Krymu budou dále platit, dokud Rusko nevrátí správu tohoto poloostrova Ukrajině," řekla Haleyová na jednání Rady bezpečnosti OSN dne 2. února.

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin reagoval tím, že citoval americkou ústavu a poukázal na to, že obyvatelé Krymu drtivou většinou hlasovali pro připojení k Rusku, poté, co Američany podporovaný puč v únoru 2014 svrhl volenou vládu v Kyjevě.

Je ve státním i hospodářském zájmu USA mít dobré styky s Ruskem, vysvětlil Spicer, ale dodal, že Haleyová ve věci Krymu "hovoří za prezidenta".

Flynnova rezignace v pondělí následovala po několika týdnech zuřivé kampaně médií týkající se jeho telefonního rozhovoru s ruským velvyslancem v USA v prosinci, poté, co odcházející Obamova vláda vyhostila 35 ruských diplomatů a zmocnila se dvou budov. Moskva se rozhodla nereagovat stejně.

"Nic z toho, co generál Flynn udělal, nebylo porušením ničeho," řekl Spicer a vysvětlil, že poradce byl požádán, aby rezignoval, protože Trump v něho "ztrácí důvěru" poté, co Flynnovy informace o obsahu jeho rozhovoru podané činitelům vlády neodpovídaly tomu, co bylo prozrazeno médiím.

"Krym nemůže být vrácen Ukrajině" - český prezident

Krym se stal součástí Ruska r. 1783, ale byl r. 1954 předán Ukrajinské sovětské socialistické republice tehdy vládnoucím prezidiem Sovětského svazu. Po puči z roku 2014 obyvatelé Krymu drtivou většinou hlasovali v referendu pro připojení Krymu k Rusku.

Jiné regiony na Ukrajině se také postavily proti nové vládě. Kyjev byl schopen brutálně potlačit odpor v Oděse a v Charkově, avšak setkal se s ozbrojeným odporem v Doněcku a v Luhansku. Úsilí vyjednat mírové řešení mezi Kyjevem a oběma separatistickými regiony, známé jako Dohoda z Minsku, se o Krymu nezmiňuje

Zdroj ZDE

Reuters:

Americký prezident Donald Trump dal najevo, že očekává, že Rusko vrátí Krym Ukrajině a na samotné Ukrajině sníží násilí, řekl v úterý mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

"Prezident Trump dal jasně najevo, že očekává, že ruská vláda bude deeskalovat násilí na Ukrajině a vrátí Krym," řekl Spicer na každodenní tiskové konferenci.

"Zároveň plně očekává, že bude s Ruskem dobře vycházet a chce to."

Rusko anektovalo ukrajinský Krym r. 2014.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
6247

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017