Channel Four News: Důkaz, že hackerské útoky proti USA provádí ruská vojenská rozvědka

6. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Problémem pro Trumpa je, že výzvědné informace, které obdrží v pátek, budou obsahovat zjištění tohoto muže: šéfa firmy, zabývající se internetovou bezpečností, která dostala úkol zjistit, kdo hackersky pronikal do serverů Demokratické strany. Ten nemá pochybnosti, informovaly ve čtvrtek večer Channel Four News:

Dmitrij Aplerovitch, Crowdstrike: "Toto je organizace která provedla během posledních deseti let doslova tisíce těchto hackerských útoků. Dělá to systematicky každý týden. Toto není amatérská operace, kde by nějaký jednotlivý hacker si občas zamanul někam proniknout. Toto je precizní, operace, probíhající po celou pracovní dobu každý den s cílem splnit určité úkoly. Na základě forenzních důkazů, které máme, jsme schopni uvést, že toto provádí ruská vláda prostřednictvím vojenské rozvědky GRU."

Jedním z důvodů, proč je si Aplerovitch tak jistý, je, že jedna hackerská skupina, která má přízvisko Fancy Bear, získala během ruské anexe Krymu koordináty jedné ukrajinské dělostřelecké baterie. Okamžitě po tom hackerském útoku zaútočilo ruské dělostřelectvo přesně na tyto koordináty.

Dmitrij Aplerovitch: "Řekl bych, že identifikace těchto lidí a těchto koordinátů byla v primárním zájmu Rusů."

Reportér: "Takže to je historie, kterou má Fancy Bear? Že se zaměřoval na vojenské cíle a na vojenský personál?"

Dmitrij Aplerovitch: "Zaměřovali se na vojenský personál, který byl hned po hackerském útoku usmrcen."

Zdroj v angličtině, od minuty 1. 54: ZDE

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2017