O vlivu Dicka Cheneyho na Trumpův tým

17. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Ačkoli se Donald Trump během své kampaně distancoval od jestřábí politiky prezidenta George W. Bushe, nyní se příští americký prezident spoléhá na muže, který je s touto politikou bytostně spjat. Tím mužem je bývalý viceprezident Dick Cheney, který je dlouholetým přítelem příštího šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Zatímco řada republikánů vyjádřila znepokojení nad Tillersonovým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, Dick Cheney, jehož s Tillersonem pojí dlouholeté přátelství, nyní představuje most mezi Trumpovým týmem a skeptickými republikánskými senátory. Cheney se s velkou pravděpodobností zasadí o to, aby jmenování Rexe Tillersona do úřadu proběhlo hladce.

Za kontroverzním politikem, jenž je některými pozorovateli považován za prodlouženou rukou Kremlu, stojí také další významní činitelé kabinetu George W. Bushe, jako jsou bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová nebo bývalý ministr obrany Robert Gates.

Nicméně Tillerson není prvním „člověkem“ Dicka Cheneyho v Trumpově administrativě. Trumpův viceprezident Mike Pence před lety s Dickem Cheneym spolupracoval a v bývalém viceprezidentovi spatřuje inspiraci, jak vést úřad. Cheney, jak dobře víme, představoval v administrativě George W. Bushe šedou eminenci a měl výrazný vliv na destruktivní zahraniční politiku USA, zejména pak v Iráku.

Mnozí doufali, že příští šéf americké diplomacie otupí rostoucí a velice nebezpečné napětí mezi Ruskem a NATO, jež vojensky posiluje v Pobaltí a Polsku. Nicméně nynější aktivity proslulého jestřába Cheneyho lze chápat jako snahu o smíření Trumpovy buřičské předvolební rétoriky s postoji republikánského establishmentu, který se vůči Rusku staví tradičně nepřátelsky.    

0
Vytisknout
7813

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2016