Věrchovná rada chce obnovit jaderný status Ukrajiny

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Ve Věrchovné radě (parlamentu) je zaregistrována předloha zákona o návratu k jadernému statusu Ukrajiny. Více než 10 poslanců z iniciativy Radikální strany předkládá návrh odstoupit od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a vybudovat jaderný potenciál.


Experti předpokládají, že nejde o reálný úmysl, ale o formu nátlaku na USA Velkou Británii, které nesplnily závazky vyplývající z Budapešťského memoranda.

Ještě v minulém parlamentu se o zrušení bezjaderného statusu Ukrajiny pokoušela ultrapravicová strana Svoboda, která tak reagovala na události na Krymu. Tehdy nenašla příznivce. Dnes v předloze Radikální strany důvodová zpráva tvrdí, že "Rusko vede proti Ukrajině rozsáhlou hybridní válku", ale další státy, které patří ke garantům územní celistvosti země, zaujaly pasivní postoj, protože taková forma války není předpokládána v ustanoveních Budapešťského memoranda. Proto se stala nemožnou i adekvátní odpověď Rady bezpečnosti OSN.

Podle autorů předlohy je nyní Ukrajina nucena spoléhat pouze na vlastní síly. Garanti zavírají oči před svými závazky, proto i Ukrajina může odstoupit od závazků vůči Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Předpokládá se odstoupení a obnovení práv, která smlouva omezila. Tzn. vrátit se k situaci z prosince 1994.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6691

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016