POZNÁMKA NA OKRAJ:

Od 9/11 k 9.11., neboli Kdo komu co věří?

11. 11. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta


Datum 11.09.2001 vešlo do dějin nejen Spojených států pod symbolem 9/11. Kdyz se toho dne zhroutila dvojčata v New Yorku, Američané si uvědomili svou zranitelnost. Stalo se to už předtím, než jejich prezident George W. Bush po 20. březnu 2003 poslal americké vojáky navzdory mezinárodnímu právu nejen zabíjet, ale také umírat v Iráku, to by si měli všichni uvědomit.

Den 9.11.2016 by se mohl ukázat v budoucnosti opět jako datum, kdy došlo k základní chybě. Donald Trump, od toho dne zvolený příští prezident USA, totiž vědomě oznámil - vedle svých - slušně vyjádřeno - nejrůznějších nejen zvláštních ale pro vzdělané občany pravděpodobně také odstrašujících výroků, že by chtěl snížit firemní a osobní daně z příjmu.

Podle dosavadních poznatků prý zvolilo Trumpa mnoho lidí z nižších tříd, protože jím slíbil, že se postará o to, aby dostali lepší práci. Ale v tom je asi problém, protože v dnešní době jsou vysoké příjmy z finančních transakcí či z racionalizačních investic.

Je skutečně pochopitelné, ze chudí a nejen chudi kritizuji americký hospodářský systém. Avšak spolehnout se v té souvislosti zrovna na Trumpa, to by mohla být chyba. Zatímco Bush vyslal své vojáky, aby zabíjeli a aby někteří při tom i umřeli, zdá se, že Trump zatím uvádí své voliče jen v omyl. Nebo si opravdu myslíte, že se v Americe v době racionalizace, automatizace, stále intenzivnějšího používání robotů a klesajících vládních příjmů vytvoří nějakým zázrakem miliony pracovních míst pro málo vzdělané lidi?

0
Vytisknout
7466

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2016