Británie konečně přijala prvních 14! dětských uprchlíků z Calais

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Strýček, který neviděl svého šestnáctiletého synovce sedm let, se s ním krátce setkal poté, co Británie konečně vpustila na své území prvních čtrnáct nezletilých uprchlíků z tábora v Calais, které mají podle Dublinského předpisu EU právo na vstup do Británie, protože tam mají příbuzné.

Afghánský kuchař Jan Ghazi, 39, cestoval do Londýna ze svého domova ve Wallingtonu poté, co mu v pondělí telefonicky oznámil Červený kříž, že jeho synovec Haris je jedním ze čtrnácti dětí, které Británie zatím vyzvedla z tábora v Calais v rámci programu přijetí několik stovek tamějších uprchlických dětí. Ghazi sám uprchl z válkou rozvráceného Afghánistánu za pomoci Červeného kříže r 2009.

Ghazi dodal, že jeho synovec nemá v Afghánistánu žádné příbuzné. Šestnáctiletý Haris zahájil svou cestu do Evropy se starším bratrem, kterého usmrtili v Íránu.

"Jsem velmi rád, že je tady," řekl Ghazi. "Chci mu říct, že je v bezpečí, že tady nejsou žádné bomby a chci mu pomoci do školy, aby se mohl stát právníkem nebo inženýrem, nebo čímkoliv chce. Je to chytrý kluk, udělám pro něj, co budu moci."

Minulý týden oznámila britská ministryně vnitra Amber Ruddová, že francouzské úřady souhlasily, že budou verifikovat seznam 387 dětských uprchlíků s legálním právem na vstup do Velké Británie, který vypracovala humanitární organizace Citizens UK. "Jakmile ten oficiální seznam budeme mít, budeme jednat rychle a rychle ty děti přivezeme," řekl.a

Podle zákonů Evropské unie má dítě, které žádá o azyl, které má příbuzného či sourozence v jiné evropské zemi, přednostní právo na rychlý azyl a na to, aby se přidalo k příbuznému v dané zemi. Před několika měsíci nadto donutil lord Alfred Dubs, který přijel do Británie jako středoevropské židovské dítě ve třicátých letech, britskou vládu, aby souhlasila s poskytnutím azylu i dalším uprchlickým dětem, které nemají v Británii žádné příbuzné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6243

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016