New York Times: Reakcí na terorismus musí být odmítnutí xenofobů, kteří zneužívají strachu veřejnosti

23. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Úřady musejí učinit, co je v jejich silách, aby zatkly pachatele a ubránily své země proti takovýmto činům. Avšak reakcí na terorismus musí být také potvrzení základních demokratických hodnot a odmítnutí demagogů a xenofobů, kteří chtějí zneužívat strachu a slz veřejnosti.

Brusel, Evropa a svět se musí připrvit na dlouhý boj proti této formě terorismu. To znamená zintenzivnění protiteroristického úsilí a daleko vyšší míru spolupráce mezi ohroženými státy. To také znamená odvahu a pevný postoj vůči hrozbě, jejíž odstranění bude trvat mnoho let. Je nutno důrazně podtrhnout, že to naprosto neznamený hysterické vyvolávání strachu, jak to dělají politikové jako Donald Trump.

Co se týče okamžitých opatření, bezpečnostní operace v Belgii musejí být pozvednuty na daleko vyšší úroveň. Brusel je nejznámější jako de facto hlavní město Evropy, ale také se rychle stává hlavním městem islámského radikalismu v Evropě.

Nutkáním po barbarském útoku je vždycky omezit občanská práva a svobody. Ve Spojených státech vedl po 11. září spěšně schválený Vlastenecký zákon k zneužívání špehovacích pravomocí, které posktla vláda. Francouzská vláda vyhlásila po listopadových pařížských útocích kontroverzní mimořádný stav, který byl prodloužen až do května.

Po bruselských útocích znovu opakoval Donald Trump své požadavky na zabránění muslimům v cestě do Ameriky a pro obnovení mučení a jeho soupeř Ted Cruz požaduje zavedení policejních hlídek v muslimských čtvrtích v USA.

Avšak taková opatření jen slouží cílům teroristů, jimiž je oslabení západních společností šířením strachu a paniky, vyvoláváním zášti občana proti občanovi, šířením xenofobních nálad a dalším odcizením a radikalizací muslimské mládeže.

Změny bezpečnostních a vyšetřovacích praktik jsou nutné, ale musejí být zaváděny opatrně, po vážné debatě a při dodržování lidských práv a zákonnosti.

Lid Belgie a jeho evropští sousedé reagovali na toto nejnovější vraždění solidaritou ve smutku a rozhodností vydržet. Úřady musejí učinit, co je v jejich silách, aby zatkly pachatele a ubránily své země proti takovýmto činům. Avšak reakcí na terorismus musí být také potvrzení základních demokratických hodnot a odmítnutí demagogů a xenofobů, kteří chtějí zneužívat strachu a slz veřejnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6011

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016