Na řecké ostrovy dál připlouvají čluny s uprchlíky

21. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Police uvedla v neděli za úsvitu, že na ostrově Lesbos přistálo přes noc více než 10 člunů s uprchlíky. Dva muži byli vytaženi z prvních tří člunů v bezvědomí a později byli prohlášeni mrtvými.

Na řeckých ostrovech o víkendu zavládl chaos a napětí, když se řecké pobřežní stráže pokusily bránit pašerákům v přistání. Zatímco řecké úřady dopravují nejméně 7 000 uprchlíků, kteří přistáli na řeckých ostrovech, na pevninu, řecké pobřežní stráže začaly střílet na turecké pašeráky uprchlíků, kteří se pokoušeli dopravit další lidi na ostrůvek Oinousses nedaleko ostrova Chios. Řecká policie uvedla, že incident ukázal, jak obtížné bude si vynucovat dohodu o uprchlících, právě uzavřenou s EU.

Řecko signalizovalo, že bude nemožné začít deportovat uprchlíky zpět do Turecka, pokud Evropská unie nepošle do Řecka 4 000 tlumočníků, bezpečnostních odborníků a expertů na azylovou problematiku. "Je jasné, že se tohle nedá realizovat do 24 hodin," řekl Giorgos Kyritsis, mluvčí athénského migračního koordinačního střediska.

V neděli bylo v Řecku 48 141 uprchlíků, kteří nemají možnost cestovat dál. Nevládní organizace poukazovaly na chaotické scény v aténském přístavu Piraeus, kde se nahromadilo 5 000 mužů, žen a dětí.

"Situace je nesmírně výbušná," řekl jeden dobrovolník. "Docházejí nám stany a potraviny."

Mezi uprchlíky se šíří frustrace a častěji mezi nimi dochází k potyčkám. Řecké úřady musely vyslat dodatečné bezpečnostní jednotky k udržování pořádku v přístavu Piraeus a ve vesnici Idomeni, kde uvízlo více než 12 000 lidí na řecko-makedonské hranici v neuvěřitelně špinavých a obtížných podmínkách.

Pašeráci v Turecku se posmívali pokusům Evropské unie zastavit proud uprchlíků. "Dnes je normální den," řekl Abu Amid, který popíjel čaj u levného hotelu, který si celý blokuje pro své zákazníky. "Nic se nezměnilo. Pašování bude pokračovat. Lidi budou pořád jezdit."

Jeho partner uvedl, že jestliže se ukáže, že Egejské moře je příliš neprostupné, uprchlíci prostě přejdou na jiné cesty do Evropy.

"Buď znovu budou jezdit přes Itálii, anebo přes Bulharsko. Jediným možným řešením je zbavit se syrského diktátora Bašára Asada a rozpustit jeho tajnou policii. Jinak budou dál lidi prchat - já sám pojedu do Evropy tak za dva měsíce."

Jiní byli pesimističtější.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6970

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016