Dopis Robertu Denglerovi, Právo

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Česká média zjistila, že vyvolávání rasistické nenávisti na základě nesmyslů se jim komerčně vyplatí. Takže novináři jedou a neuvědomují si, co tím způsobují, i sami sobě.

Je pozoruhodné, že i údajně "levicové" Právo nyní publikuje otevřeně fašistoidní texty.

Jeden čtenář Britských listů si na to stěžoval editoru Robertu Denglerovi, ten na to reagoval urážlivým emailem. Jan Čulík Denglerovi tedy také odepisuje:

Pane Denglere,

publikováním rasistických nesmyslů přispíváte k destabilizaci bezpečnostní situace České republiky, protože Evropská unie, bude-li to takhle pokračovat dál, vás vykopne.

Myslím, že se vám nebude líbit žít v autoritářském režimu pod vlivem putinovského Ruska.

Neuvědomujete si, co děláte. Zvláštní.

Budujete mezinárodně tu nejhorší pověst České republiky jako nenávistné fašistoidní země. Uznávám, že vašemu listu to jistě přináší zisky.

Ale ono se vám to vymstí.

Určitě byste nakonec nechtěl skončit v nějakém koncentráku, ale kdoví, vzhledem k tomu, co děláte.

Kdo by býval v roce 1936 v Československu tušil, že za šest let budou existovat koncentráky? Vy si jste jist, že tím, co vydáváte, nevytvoříte podobný systém?

Jan Čulík

University of Glasgow

Robert Dengler na to "moudře" odpovídá. Zjevně si vyhrazuje právo fašistoidní texty publikovat v rámci "svobody projevu". Zdá se, že netuší, že v demokracii existují zákony proti vyvolávání rasistické nenávisti:

No to jsem netušil, že vyhrožujete už i koncentrákem, jste dnes už druhý, to bude nějaké nakažlivé.

Děkuji Vám mnohokrát za nevyžádanou radu. A kdybyste snad někdy zakládal Výbor za čistotu médií, dejte vědět, abych to měl z první ruky.

RD

0
Vytisknout
8516

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016