Návštěva Rúháního v Římě: Sochy zakryty, z menu staženo víno

27. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Kvůli respektu k muslimským tradicím byly před návštěvou íránského prezidenta Hasana Rúháního v Římě zakryty nahé sochy v Kapitolském muzeu. Prezidentova návštěva slavných uměleckých a architektonických muzeí, k níž se připojil premiér Matteo Renzi, se koná po uzavření obchodů s evropskými firmami v hodnotě 18 miliard dolarů, k němuž došlo po zrušení protiíránských sankcí.


Videozáznam návštěvy ukazuje sochy zakryté velkými bílými krabicemi. Přípravy jsou zjevně motivovány úctou k Íránu, kde zákon po ženách vyžaduje, aby nosily závoj, a pohled na nahotu je obecně považován za hřích. Během návštěvy také nebylo servírováno žádné víno, v ostrém kontrastu s plánovanou návštěvou Francie koncem minulého roku, která byla zrušena poté, co žádost íránského lídra ohledně nealkoholického menu byla odmítnuta.

Globální sankce proti Íránu kvůli jeho jadernému programu byly v lednu zrušeny v rámci dohody uzavřené vloni v létě. Většina amerických sankcí zatím ještě zrušena nebyla. Od návštěvy v Římě se čekalo uzavření masivních obchodů, ale také něco v oblasti diplomacie. Rúhání v úterý navštívil Vatikán, což znamená první návštěvu íránského prezidenta od roku 1999.

Od návštěvy Rúháního se očekávalo zlepšení vztahů s Evropou, ale ve čtvrtek v Paříži se očekávají protesty exilové Národní rady íránského odporu. Tisíce lidí by měly protestovat kvůli stavu lidských práv v Íránu a podpoře syrského prezidenta Bašára Asada, který je obviňován ze zabíjení civilistů v pět let trvající občanské válce.

Doma Rúháního agenda vyvolala určitou kontroverzi mezi konzervativci, kteří se obávají sbližování se Západem a také o svou kontrolu nad ekonomikou. Proti jaderné dohodě také v USA bojovali mnozí republikánští kongresmani, kteří tvrdí, že Íránu nelze věřit, že by dohodu dodržel, a kritizují některá ustanovení dohody.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7229

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016