Během čtrnácti dnů přispěli čtenáři deníku Guardian částkou 18,5 milionu Kč na uprchlíky

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta




Před čtrnácti dny zveřejnila šéfredaktorka deníku Guardian Katherine Viner apel, aby čtenáři listu přispěli finančně na uprchlíky. Napsala, že "naše reakce na uprchlickou krizi bude zkouškou našich hodnot, našeho ducha a naší velkomyslnosti. Je důležité, abychom my jako jednotlivci i jako komunity prokázali podporu a solidaritu".

Za čtrnáct dnů přispěly tisíce čtenářů deníku Guardian celkovou částkou půl milionu liber, tedy 18,5 milionu korun. Mnoho dárců zdůraznilo, že chce vyjádřit svůjh hněv nad nedostatečností a ubohostí oficiální reakce evropských politiků na uprchlickou krizi.

Mnozí dárci bývali sami uprchlíky, anebo měli rodiče nebo prarodiče, kteří byli uprchlíky. "Poskytli jste finanční dar, protože jste buď vy nebo vaše rodina přijeli, často před mnoha desetiletími, z východní Evropy nebo z Německa, prchali jste před fašismem, násilím a útlakem a byli jste navždy vděční, že vám a vašim rodinám Británie poskytla útočiště."

Někteří lidé přispěli na sbírku penězi, které dostali od britského státu jako sociální podporu na vytápění svého příbytku v zimě. Jeden mladý čtenář věnoval 6,50 liber (240 Kč), "protože se mi nelíbí, když se lidé topí a umírají".

Sbírka bude pokračovat ještě dalších pět týdnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4975

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015