Rakousko schválí nový azylový zákon, ukládá povinnosti místním úřadům

19. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Rakouská vládní koalice socialistů a lidovců s pomocí Zelených schválí zákon, který místním úřadům po celé zemi ukládá povinnost přijímat a ubytovat uprchlíky. Kvůli zákonu je třeba upravit ústavu.

Lídr opoziční krajně pravicové strany Svobodných Heinz-Christian Strache reagoval hněvivě na zprávu o dohodě se Zelenými.

Rakouské spolkové úřady mají problém zajistit ubytování pro uprchlíky a řada místních úřadů odmítala přijmout kohokoliv.

Předloha zákona počítá s tím, že komunity, které dosud nepřijaly žádné uchazeče o azyl, budou mít nyní povinnost tak učinit - přičemž kvóta dosahuje až 1,5 % místní populace.

Bez pomoci Zelených by vládní koalice neměla v parlamentu dvoutřetinovou většinu potřebnou ke změně ústavy.

Podle ultrapravicové opozice bude zákon na Rakušany uvalen "nedemokratickým" způsobem a je vůči nim "hostilní". Svobodní se snaží iniciovat lidové hlasování o celé záležitosti.

Zákon musí projít parlamentem a měl by začít platit v říjnu.

Podle právníka Georga Bürstmayra je zákon nezbytný, protože spolková vláda je z evropského zákona zodpovědná za stav lidských práv v demokracii není na spolkových zemích, aby přijímaly rozhodnutí i lidských právech.

Hlavní uprchlický tábor Traiskirchen 20 km jižně od Vídně musel nedávno kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám a přeplněnosti přestat přijímat další žadatele. Rakousko letos očekává až 85 000 žadatelů o azyl.

0
Vytisknout
7191

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015