47. výročí sovětské invaze považujeme za inspiraci k nutnému omezení dnešní moci bank

18. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Stanovisko „Doleva!ČSSD“ k výročí invaze a ke ztrátě suverenity zásahem zvenčí

tisková zpráva

V těchto dnech vzpomínáme na srpnové dny před 47 lety, kdy vojska Varšavského paktu přepadla Československo a násilím ukončila tehdy zcela ojedinělý pokus prosadit tzv. socialismus s lidskou tváří. Tehdejší reformní vedení KSČ prosazovalo demokratizaci společnosti, ne demokracii, proklamovalo loajalitu k Sovětskému svazu, ne neutralitu a občanům nabídlo více svobody, zrušení cenzury i politických represí a respektování lidských práv, ale ne multistranickou parlamentní demokracii. Přesto tehdejší vládci Kremlu vnímali Pražské jaro 1968 jako smrtelnou hrozbu pro celý totalitní systém sovětského bloku. Obávali se, že se takto mohou „nakazit“ i další satelitní státy tábora, a proto vyslali půlmiliónovou armádu, která okupovala Československo 22 let a novou realitou se staly tzv.normalizace a omezená suverenita.

Dnes jsme v Řecku svědky jiné, ale o nic méně účinné, formy omezení suverenity. Demokraticky zvolená řecká vláda vedená levicovou stranou Syriza se vzepřela neobyčejně tvrdému programu drastických škrtů a úspor, který díky zděděným dluhům naordinovalo Řecku vedení eurozóny. Krutá opatření vyžadovaná evropskými bankéři a politiky vedla k drakonickému snížení mezd pracujících, ke snížení důchodů, sociálních dávek a práv zaměstnanců, k obrovské nezaměstnanosti, zvláště mládeže, k chudobě i k sebevraždám lidí, kteří ztratili naději na důstojný život.

Syriza odmítla tuto politiku drastických úspor a utahování opasků a v celostátním referendu získala podporu 61% občanů. Evropské finanční a politické elity dostaly obavu, že se tento odpor k neoliberalismu může rozšířit i do jiných zemí se silnou radikální levicí, zvláště do Španělska, a tak odmítly přistoupit na jakýkoli kompromis nabízený Syrizou, a vnutily Řecku program, který z něho udělal – podle slovenského premiéra Roberta Fica – protektorát eurozóny a stát s omezenou suverenitou.

Před 47 lety byl pokus Československa vymanit se ze vnucovaného systému rozdrcen pod pásy tanků. Pokus Syrizy zůstat v eurozóně, ale splácet dluh, který nevytvořila, způsobem, který by umožnil řeckým občanům žít v důstojných podmínkách, byl smeten bankami a neoliberální evropskou finanční oligarchií

Sovětská elita se tenkrát obávala o své mocenské postavení. Dnešní evropská bankovní elita se obávala o své zisky, které jí zaručují mocenské postavení v Evropské unii. Sovětský svaz je dnes minulostí. Společně s levicí ve všech evropských zemích se musíme pokusit zreformovat Evropskou unii, drasticky omezit moc velkých bankéřů a umožnit evropským občanům, dnes zvláště řeckým, demokraticky rozhodovat o svých osudech. Neoliberalismus se musí stát minulostí.

Jaroslav Foldyna, Jan Kavan, Lukáš Ulrych

mluvčí Doleva!ČSSD

V Praze dne 17.srpna 2015

0
Vytisknout
6278

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2015