Britští konzervativci překvapivě vítězí v anglických volbách, Skotsko ovládla levicová nacionalistická strana

7. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Překvapivě, v rozporu s předchozími průzkumy veřejného mínění, upozornil ve čtvrtek ve 22.15 britského času průzkum prováděný u východu z volebních místností, že volby v Anglii zřejmě vyhraje David Cameron a jeho konzervativci, že Skotsko zcela ovládne levicová Skotská nacionální strana a že koaliční partneři konzervativců, liberální demokrati, tvrdě prohrají. Podle tohoto průzkumu by získali konzervativci celých 316 křesel a liberální demokrati 10. Labouristé by získali pouhých 239 křesel, a tak by v těchto volbách prohráli. Během noci ze čtvrtka na pátek se tento scénář plní.

Zdá se, že předvolební průzkumy veřejného mínění byly chybné, protože Angličané se stydí přiznat, že hlasují pro konzervativce.

Spektakulární je úspěch skotských nacionalistů, kteří mají získat 58 ze všech 59 skotských poslaneckých křesel. Ve Skotsku přišel o poslanecké křeslo i sám šéf skotské Labouristické strany Jim Murphy.

Z britských všeobecných voleb vyplývá, že se vážně prohloubil rozdíl politického směřování Anglie a Skotska. Anglie směřuje více doprava, zatímco Skotsko výrazně doleva. Naznačuje to, že Skotsko bude muset dostat autonomii, anebo plnou nezávislost.

Překvapivé vítězství konzervativců v Anglii bude znamenat, že Cameron bude chtít uspořádat referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Proti tomu se ostře stavějí skotští nacionalisté.

Šéf prohrávajících labouristů Ed Miliband obvinil předsedkyni skotských nacionalistů Nicolu Sturgeonovou, že se "spojila s konzervativci", což vedlo k porážce labouristů. Je pravda, že ve vítězství Konzervativní strany v těchto volbách v Anglii hrál zřejmě výraznou roli anglický nacionalismus, protože Cameron v posledních dnech před volbami neustále varoval Angličany, aby hlasovali pro konzervativce, protože pokud by hlasovali pro labouristy, Labouristická strana spolu se skotskými nacionalisty vnutí Anglii "cizí" režim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6787

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015