Ruské bombardéry pronikly do americké identifikační zóny, nikdo je nestíhal

6. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

22. dubna dva ruské strategické bombardéry Tu-95 (v kódu NATO Bear) vlétly do letecké identifikační zóny Spojených států amerických. Šlo o první průnik od počátku roku. Událost měla vcelku rutinní průběh, až na to, že žádný americký ani kanadský stíhač neodstartoval, aby "návštěvníky" stíhal.

S odvoláním na mluvčího NORAD kapitána Jeffa Davise o tom informoval Free Beacon. Ve skutečnosti to ovšem vypadá, že stíhači sice startují ve většině podobných případů, ale nikoli ve všech. Vloni k tomu došlo v šesti z deseti případů.

Důvodem může být, že ruské strategické bombardéry byly dosud dosti daleko od samotného výsostného vzdušného prostoru anebo jen krátce prolétly identifikační zónou. Přesto je však poněkud neobvyklé, že Rusové nebyli stíháni, vzhledem k tomu, že například v Evropě všechny podobné lety stíhány jsou.

Identifikační zóna je oblast obklopující samotný výsostný vzdušný prostor, kde se vyžaduje identifikace, lokace a kontrola letounů z důvodu národní bezpečnosti. To znamená, že každý letoun, který se zde pohybuje bez povolení, může být stíhán a čelit žádosti, aby se identifikoval.

Severoamerická identifikační zóna (ADIZ) sahá do pobřežních vod, ale každý i civilní stroj je zde sledován a vyžaduje se po něm, aby uvedl letové údaje, plánovaný cíl letu a případně další údaje.

Vojenské letouny obvykle nevstupují do cizího vzdušného prostoru a v tom případě se od nich identifikace nepožaduje, je však běžnou praxí, že každé cizí vojenské letadlo v blízkosti amerického nebo kanadského vojenského prostoru v identifikační zóně je identifikováno a eskortováno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10325

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015