Britská popová zpěvačka zve na své koncerty sloupkaře z Guardianu, aby promluvil k publiku

Popstar Paloma Faith využívá své koncerty, aby otevírala sociální témata

19. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Na britské, natož na české poměry pozoruhodný nápad měla Paloma Faith, britská zpěvačka v podstatě mainstreamového charakteru, nedávná vítězka Brit awards. Pozvala Owena Jonese, komentátora deníku Guardian, aby během jejího koncertu vystoupil se vzkazem pro publikum o sociální nerovnosti, zdravotnictví nebo o populistických tendencích pravice (myšlen je zejména UKIP) svalovat vinu za společenské problémy na imigranty. "Je čas, aby se popové hvězdy přestaly chovat jako ovce," nechala se slyšet Paloma Faith. Dokáže si někdo představit, že by některá z lokálních českých celebrit měla takovou kuráž? V zemi, kde se jakákoliv nicka, které se dostalo mediální pozornosti, okamžitě dere mezi snobskou, sociálně i intelektuálně otupělou "high society" a je proto ochotná udělat něco tak ubohého, jako bylo třeba "politické" video Přesvědč bábu?, ptá se Bob Kartous.

Jak píše Guardian, něco takového je těžko představitelné i v UK. Paloma Faith je držitelkou tří platinových desek, letos vyhrála Brit awards, což je nejžádanější britské ocenění v oblasti pop music. Pravděpodobně musíte mít pocit, píše Guardian, že ne úplně každý z koncertního týmu bude nadšený z nápadu pozvat levicového sloupkaře, aby mluvil k publiku během koncertu popové celebrity. Jenže Paloma Faith na tom trvá. "Bylo mi řečeno, že bych to dělat neměla, jelikož koncert začíná velkolepým nástupem a že by vystoupení mohlo narušit efekt. Jenže tohle je důležitější," říká Faith o svém nápadu spojit svůj koncert s vystoupením Jonese. 

"Byla jsem vychovávána k tomu, abych věnovala pozornost politickým tématům. Jako malou mě matka, neochvějná feministka, brávala v kočárku na demonstrace proti politice Margaret Thatcherové, v podstatě každý týden. Vychovávala mě k tomu, že můj hlas má být slyšet, nikoliv k tomu, co se děje ve společnosti nyní, kdy si lidé myslí, že jejich hlas je nepodstatný a proto nedělají nic. Novináři se mě ptali, jestli jsem stala více politicky aktivní. Odvětila jsem jim, že nikoliv, že jsem jen čekala, až bude můj hlas slyšet," říká zpěvačka, která má dosah k milionům fanoušků.

"Myslím, že lidé se stejným přesvědčením, jako mám já, často kážou těm, kteří už konvertovali a naše sdělení je tak v podstatě nedosažitelné. Lidé, kteří by mohli sympatizovat, jsou často odrazováni tím, jak komunikujeme. Mé rodiče, prarodiče a praprarodiče oslovuje jazyky,který byl typický pro levicovou politiku v prostředí, ve kterém vyrostli. Jenže pro ostatní je to odrazující," říká Jones, jenž vystoupí i na nadcházejícím koncertu Palomy Faith v Londýně.

Zpěvačka se domnívá, že lidé v hudebním průmyslu jsou ustrašení, protože se domnívají, že podobná angažovanost by mohla uškodit prodejům. "Když se ptám umělců, jestli podepíší petici, jsou to pořád ty samé obavy: musím být zadobře s tím a oním, můžu si dovolit se zapojit? Můžu být spojován s tím či oním? Jakoby nevěděli, co si vlastně mají myslet."

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
8107

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015