V USA je už několik křesťanských a židovských církevních organizací, které homosexuální manželství posvěcují.

Další americká církev uznala homosexuální manželství

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Po třiceti letech diskusí uvnitř americké Presbyteriánské církve došlo na oficiální změnu jejího postoje vůči homosexualitě. Členové církve odhlasovali novou definici manželství, která zahrnuje i svazky homosexuálních párů. Formou „news alert“, tedy zpráv zvláštního významu, o tom informoval deník NY Times.

Změnu postoje i definice navrhlo už loni generální shromáždění církve. Nyní bylo toto doporučení schváleno v hlasování, v němž se pro změnu vyslovila většina ze 171 tzv. presbyterií, z nich církev sestává. Byť doposud nehlasovaly všechny presbyteria, v dosavadním hlasování se vyjádřilo 87 pro změnu, 41 proti a 1 se zdrželo. Zatímco původní formulace zněla, že manželství je svazkem „mezi mužem a ženou“, nová formulace zní „mezi dvě lidmi, tradičně mezi mužem a ženou“.

„Církev nakonec plně uznala, že láska mezi gayů a leseb je hodna oslavy v rámci komunity věřících,“ prohlásil reverend D. Ellison, výkonný ředitel sdružení vedoucích představitelů církve, tzv. Covenant Network of Presbyterians. Sám je advokátem uznání homosexuálních svazků. Jak uvedl, „i když zůstává na tomto tématu neshoda, naučili jsme se, že můžeme mít neshody a přesto zůstat jednou církví.“

Podle informací z Wikipedie měla Presbytariánská církev (U.S.A.) v roce 2013 necelých 1,8 milionu členů a je rozšířena po celých USA. Presbyteriánství má kořeny na britských ostrovech a jedná se o odnož reformního protestantství. Jde o jednu z největších presbyteriánských denominací v USA. Podle informací NY Times zaznamenala církev během několika posledních let odliv členů, což údajně souvisí s jejím teologickým posunem doleva. Vlna odchodů byla výrazná v roce 2011, kdy církev rozhodla, že jejími pastory, staršími a jáhny  mohou být vysvěceni i gayové a lesby. Právě toto rozhodnutí umožnilo progres ve formě uznání homosexuálních svazků. Řada umírněných a konzervativních členů se však přesto rozhodla zůstat. Kněží, kteří jsou proti uznávání homosexuálních svazků, nebudou nuceni taková manželství posvěcovat.

Mezi dalšími americkými církvemi, které umožňují uzavírání homosexuálních svazků, jsou Episkopální církev, Sjednocená církev Ježíše Krista (United Church of Christ), Kvakeři, Unitariánská universalistická asociace církví (Unitarian Universalist Association of Churches) a také Konzervativní a Reformní židovské hnutí (dvě různé organizace). Evangelická luteránská církev nechává rozhodnutí na svých kněžích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7906

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2015