Argentina nakoupí ruské bombardéry. Británie bude muset posílit obranu Falklandských ostrovů

2. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Británie bude patrně nucena přehodnotit plán obrany Falklandských ostrovů, protože čelí nové hrozbě v Jižním Atlantiku. Podle zprávy listu Daily Express argentinské letectvo získá z Ruska dvanáct stíhacích bombardérů Suchoj Su-24 v kódu NATO označovaných jako Fencer výměnou za dodávky potravin.

Britské ministerstvo obrany v důsledku toho přehodnocuje protivzdušnou obranu Falklandských ostrovů, protože dodávka nadzvukových bombardérů schopných působit za každého počasí před tím, než britské námořnictvo zprovozní a a bude schopno provozovat dvě nové letadlové lodě může představovat hrozbu pro ostrovy, které Argentina označuje jako Malvíny.

Thinktank Jane’s uvádí, že v současnosti protivzdušná obrana ostrovů zahrnuje čtyři letouny Eurofighter Typhoon a rakety vzduch-země Rapier. Kromě toho je na ostrovech přítomno zhruba 1 200 vojáků pozemních jednotek.

Ačkoliv letouny Typhoon jsou dost moderní, aby si poradily s tuctem Fencerů ze sovětských dob, dvoumístné nadzvukové bombardéry s měnitelnou geometrií křídel a bojovým doletem 615 km v nízké letové hladině dokáží provádět protizemní a námořní útoky z velmi nízké letové hladiny a mohou nést řadu "železných" nebo laserově naváděných pum nebo raket umožňujících útok z odstupu, jako například protiradiolokační střelu Kh-31 (v kódu NATO AS-17 Krypton) či protilodní námořní rakety.

Zatím není známo, zda dodávka má zahrnovat munici; přesto samotná možnost dodávky Fencerů Argentině znamená větší zranitelnost Falkland útokem argentinského letectva, které do této chvíle provozuje pouze stárnoucí letouny Mirage III a A-4 Skyhawk, jež Britové porazili ve válce v roce 1982.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10640

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015