Tragédie prvního černého amerického prezidenta

5. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Zabití mladých černochů policií ve Fergusonu a Clevelandu v USA mnoho lidí rozhněvalo. Tragické události ukazují, jak hluboce je stále americká společnost rozdělena na černé a bílé. Mnozí se vzdali naděje, že by prezident Obama mohl něco změnit.

Večer poté, co město hořelo, muž v černé kožené vestě a bílém límečku klerika stál v ulicích missourského Fergusonu. Potřásal hlavou a vypadal, jakoby zadržoval pláč. Opět mladí černí muži a ženy stojí proti starším, poněkud zavalitým bílým policistům před místní stanicí. Vypadají jako armády, jako by byli ve válce.

"Nikdy to neskončí," říká muž, černý pastor jménem Alvin Herring. Přidal se k protestům na začátku srpna, kdy bílý policista Darren Wilson zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. "V srdci americké kultury a společnosti se otevřela hluboká, hnisající rána," říká Herring.

Systematický rasismus, s nímž jsou tito mladí lidé každý den konfrontováni, je hluboce rozhněval, pokračuje Herring. "Je pro ně nemožné cítit se milováni, nebo jen respektováni. Už nevěří, že je někdo potřebuje, nebo že jejich životy mají nějakou cenu."

Přesně v tuto chvíli naběhne k černému muži osm policistů a odtlačí ho stranou od skupiny s obviněním, že házel prázdnou plastovou láhev. Vyskočí na něj, přitlačí mu tvář k asfaltu a spoutají ho plastovými pásky, než ho odtáhnou na služebnu.

Co protesty začaly, pastor Alvin Herring doufal, že Barack Obama, první černý prezident země, Ferguson navštíví. Herring tvrdí, že Obama tak může vyslat silný signál, že chápe frustraci mladých černých lidí.

Onoho večera, kdy město severně od Saint Louis propadlo opět násilí, Herringovi Obama zvlášt palčivě chyběl. "Prezident je příliš opatrný, příliš váhavý," tvrdí. "Prezident by měl být dnes večer zde ve Fergusonu. Měl by prokázat větší angažovanost."

Herring pouze formuluje, co si o svém prezidentovi myslí mnoho Afroameričanů - a nejen od té doby, co se převážně bílá velká porota rozhodla neobvinit policistu, který zastřelil Michaela Browna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12869

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2014