Dvě třetiny Britů, kteří si našli novou práci, berou méně než existenční minimum

24. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Nejistá a špatně placená pracovní místa zanechávají rekordní počty rodin v bídě, přičemž dvě třetiny lidí, kteří si minulý rok našli novou práci, neberou ani existenční minimum. Ukázala to výroční zpráva nadace Joseph Rowntree Foundation.

Výzkum ukázal, že během minulé dekády rostl podíl penzistů, kteří jsou dobře zabezpečeni, ale současně příjmy těch nejchudších ve společnosti v reálném vyjádření klesly téměř o 10%.

Během této dekády se pouze pětině špatně placených zaměstnanců podařilo najít lépe placenou práci.

Za existenční minimum se počítá mzda 7,85 libry na hodinu v celostátním měřítku, nebo 9,15 v Londýně - a to je o dost více, než zákonně vymahatelná minimální mzda 6,50 libry na hodinu.

V bídě žije stejný podíl pracujících jako nepracujících, částečně kvůli obrovskému nárůstu nejisté práce se smlouvou na nulový počet pracovních hodin, nebo částečných úvazků či špatně placené práce ve vlastní režii.

Téměř 1,4 milionu lidí pracuje na kontroverzní smlouvy, které negarantují minimální počet odpracovaných hodin, většinou ve stravování, ubytování, prodeji a administrativě. Samozaměstnavatelé vydělávají v průměru o 13% méně než před pěti lety, říká nadace.

Průměrná mzda muže pracujícího na plný úvazek klesla mezi lety 2008-2013 v reálném vyjádření z 13,90 na 12,90 na hodinu, u žen z 10,80 na 10,30.

Hladové mzdy se množí spolu s lidmi závislými na soukromých pronájmech ubytování, kteří nejsou s to získat sociální bydlení, říká zpráva. Vystěhování ze strany nájemců vede k neschopnosti splácet hypotéky a je nejčastější příčinou bezdomovectví.

Zpráva konstatuje, že nárůst cen potravin, energií a dopravy v minulé dekádě výrazně překročil 30% nárůst indexu spotřebitelských cen.

Zpráva ukazuje, že 13% důchodců žije v domácnostech s nízkým i příjmy, ve srovnání s 21% pracujících dospělých a 27% dětí. Lidé se považují za žijící v bídě, pokud jejich domácnost po odečtení nákladů na bydlení dosahuje příjmu nižšího než 60% mediánového příjmu pro domácnosti v Británii. Hranicí je 130 liber týdně pro samostatně žijícího dospělého v roce 2013.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9452

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2014