Obama napsal "tajný dopis" íránskému ajatolláhu Chameneímu kvůli boji s islamisty

7. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident Barack Obama měl v říjnu napsat "tajný dopis" nejvyššímu náboženskému představiteli Íránu Alímu Chameneímu. Jeho smyslem bylo navázat spolupráci při boji s "Islámským státem" v Iráku a Sýrii a dospět k dohodě o jaderném programu.

Obama měl v dopise zdůraznit, že spolupráce ve věci IS výrazně napomůže ve věci dohody s globálními mocnostmi o budoucnosti íránského jaderného programu, uvádějí anonymní americké vládní zdroje. Konečný termín probíhajících jednání by měl vypršet 24. listopadu.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ve čtvrtek odmítl zprávu o dopisu komentovat a označil ho za "soukromou korespondenci".

Bílý dům a ministerstvo zahraničí však zdůrazňují, že americké síly boj s islamisty s Teheránem nekoordinují. Earnest výslovně prohlásil, že USA vojensky s Íránem "nebudou spolupracovat", ani mu předávat zpravodajské informace. Podle něj "na okraji" jiných jednání probíhá soukromá debata o sladění zájmů v dané oblasti.

Představitelé ministerstva zahraničí potvrdili diskuse ohledně IS s íránským ministrem zahraničí ve Vídni počátkem roku a na půdě OSN v New Yorku během září. Američtí diplomaté také komunikují s íránskou stranou prostřednictvím iráckých vládních představitelů a lidi blízké iráckému ajatolláhovi Alímu as-Sistánímu, vlivnému náboženskému představiteli iráckých šíitů.

Obsahem komunikace má být mimo jiné zpráva, že americké vojenské operace v Iráku a Sýrii nesměřují k oslabení Teheránu a jeho spojenců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7685

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014