Desetitisíce Skotů podepsaly petici požadující opakování skotského referenda

23. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Do pondělí odpoledne podepsalo 87 000 občanů na serveru change.org petici požadující opakování skotského referenda o nezávislosti, s tím, aby hlasy sečítali nezávislí mezinárodní pozorovatelé. Petice cituje to, co označuje za "bezpočet případů podvádění" zdokumentovaných při sečítání hlasů ze čtvrtečního referenda.

Na jiném petičním serveru, 38degrees.co.uk, podepsalo více než 62 000 občanů petici požadující nezávislé přepočítání hlasů. Na webu jsou k dispozici četná videa ZDE, dokumentující údajné volební podvody při skotském referendu.

Mluvčí úřadu hlavního volebního komisaře v Edinburku však vysvětlila, že všechny tyto zdánlivě podezřelé případy lze lehce vysvětlit, a poukázala na to, že i kampaň pro skotskou nezávislost ve čtvrtek na Twitteru ujišťovala voliče, že k žádným volebním podvodům nedochází.

Množství vášní, které se vzedmuly v souvislosti se skotským referendem, i množství podezření vůči Angličanům ve Skotsku za poslední měsíce činí zpochybňování referenda zřejmě nepřekvapujícím, míní list Guardian.

Z průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov krátce před referendem vyplynulo, že 42 procent dotazovaných zastává názor, že "je pravděpodobně pravda", že ropná firma BP se spikla s londýnským vládou a zatajila objev obrovských ropných ložisek u západního pobřeží Skotska, kvůli níž údajně přijel do Skotska na utajovanou návštěvu sám premiér David Cameron. Vyskytla se také obvinění, že kampaň za skotskou nezávislost infiltrovali agenti britské rozvědky MI5 ve snaze ovlivnit výsledky hlasování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6677

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2014