Británie zažívá v důsledku škrtů drsnou krizi bezdomovectví

26. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Loni se v Anglii prohlásilo za osoby bez přístřeší - za bezdomovce - 112 070 osob. Jejich počet stoupl za poslední čtyři roky o 26 procent. Za poslední čtyři roky stoupl počet bezdomovců v Londýně o 75 procent na šokujících 6437 osob. 30 procent z nich jsou Středo a Východoevropané, i Češi. Krizová situace nastala v důsledku seškrtání státní podpory činží nynější konzervativní vládou o 7 miliard liber.

Ještě před deseti, možná i před pěti lety se v Británii zdálo, že země s bezdomovectvím skončí. Bylo to tak realistické, že všichni kandidáti na londýnského primátora ve volbách roku 2008 přislíbili, že do konce jejich funkčního období nebude v Londýně nikdo přespávat na ulici.

Situace se mezitím drsně zhoršila. V letech 2012-13 spalo v Londýně na ulicích 6437 bezdomovců, byl to nárůst o 75 procent.

Komunální úřady mají statutární povinnoist ubytovat slabé občany - těhotné matky, rodiče s malámi dětmi a další zranitelné lidi. Svobodní jednotlivci se mezi ně obyčejně nepočítají. Loni se v Británii komunálním úřadům přihlásilo jako bezdomovci 112 070 osob. Kromě toho žije ještě dalších 40 000 osob v ubytovnách, k tomu je nutno přičíst další desetitisíce neviditelných bezdomovců - kteří přespávají ve squatech, u přátel anebo v penzionech.

Podle vědců z Heriot-Watt University v Edinburku a z Yorku zažil bezdomovectví někdy v životě každý desátý britský občan. Problémem, který vytváří vážnou krizi, je nedostatek domů či bytů, které si normální lidé mohou dovolit, a vládních škrtů sociálních dávek a státní finanční pomoci s činžemi.

Kromě Středo a Východoevropanů - Poláků, Čechů, Maďarů, Rumunů a Bulharů a lidí z pobaltských zemí jsou bezdomovectvím nejzranitelnější mladí lidé. Počet mladých lidí ve věku od 16 do 24 let se za poslední tři roky v Londýně zdvojnásobil. Dvě třetiny těchto osob vypovídají, že k jejich problémům přispělo zneužívání drog nebo alkoholu, téměř 60 procent bezdomovců je déle než tři roky nezaměstnaných, 37 procent bezdomovců nemá žádné oficiální vzdělání, čtvrtina z nich byla v sociální péči místních úřadů, další čtvrtina byla ve vězení.

Většina lidí pod 35 let má po zavedení škrtů nyní nárok jen na příspěvek na sdílení ubytování - jednoho pokoje v domě či bytě. To je problematické, protože takových ubytovacích příležitostí není mnoho a jsou vhodné jen pro určité typy zranitelných lidí.

Až 70 procent bezdomovců trpí nyní duševními chorobami. Dvě třetiny bezdomovců mají problémy s fyzickým zdravím - mají různé rány a plicní choroby a o čtyřicet procent méně často navštěvují lékaře. Průměrný věk, kdy bezdomovec umírá, je 47.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9778

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014