Ukrajina obvinila ruské reportéry ze zásobování separatistů zbraněmi

20. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

U reportérů ruské televize Lifenews zadržených na Ukrajině byly údajně nalezeny "přenosné protiletecké raketové komplexy". Informovala o tom ve vysílání ukrajinské televize 5 kanal náměstkyně tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Viktorija Sjumarová.

Podle Sjumarové reportéři Oleg Sidjakin a Marat Sajčenko při zadržení předložili novinářské průkazy, avšak v zavazadlech se u nich údajně našel protiletadlový raketový komplex.

"Buď jej někomu pomáhali převést, nebo z něj sami stříleli - to je třeba vyjasnit. V daném případě je to klasická práce pod krytím", dodala Sjumarová.

Důkazy o nezákonné činnosti žurnalistů mají být předloženy později.

Šéf holdingu News Media zaměstnávajícího zadržované Aram Gabreljanov obvinění ukrajinské SBU důrazně odmítl a označil je za součást informční války.

Oba ruské novináře zatkli 18. května poblíž města Kramatorsk. Ruské ministerstvo zahraničí se obrátilo na OBSE s prosbou přijmout všechna nevyhnutelná opatření vedoucí k brzkému propuštění zadržovaných.

(Wikipedie uvádí, že Lifenews je představitelkou ruského bulváru specializujícího se na fámy, senzace, skandály atp. V únoru 2014 obdržela stanice od ruského prezidenta vyznamenání "Za zásluhy o vlast". Někteří západní komentátoři bez dalších důkazů označují stanici za hlásnou troubu zpravodajské služby FSB. Nic z uvedeného neposkytuje žádné vodítko ohledně právě vzneseného obvinění - pozn. KD.)

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7013

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2014