Britský premiér Cameron naléhal na Putina, že je nutno snížit napětí ohledně Ukrajiny

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron zdůraznil v telefonickém rozhovoru s Vladimírem Putinem v neděli dopoledne, že Putin musí udělat více, aby došlo k snížení napětí na Ukrajině. Požadoval, aby ruský prezident souhlasil s vytvořením kontaktní skupiny, která by mohla vést k přímým rozhovorům mezi Kyjevem a Moskvou. Cameron sdělil Putinovi, že Británie a EU chtějí usilovat o diplomatické řešení.

Cameron hovořil s Putinem před pracovní večeří s Angelou Merkelovou v Hanoveru, která se uskuteční v neděli večer. Mluvčí úřadu britského premiéra sdělil toto:

"Prezident Putin souhlasil, že je v zájmu nás všech mít stabilní Ukrajinu. Uvedl, že Rusko chce nalézt diplomatické řešení krize a že bude jednat o návrzích na kontaktní skupinu s ministrem zahraničí Lavrovem v pondělí. Britský premiér a prezident Putin také hovořili o vážných hospodářských problémech, jimž čelí Ukrajina, a shodli se, že mezinárodní společenství bude muset v nadcházejících měsících poskytnout Ukrajine finanční podporu. Oba vedoucí představitelé souhlasili, že zůstanou ve věci Ukrajiny v nadcházejících dnech v kontaktu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014