Rusko tvrdí, že v Doněcku byli nasazeni američtí žoldnéři

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve městě Doněck na východní Ukrajině, odkud pochází svržený prezident Janukovyč, byli tento týden spatřeni neznámí ozbrojenci, které zachytil amatérský videozáznam. Podle ruských zdrojů jejich vybavení odpovídá americké soukromé společnosti Blackwater (dnes působící pod názvem Academi) a jsou jich asi tři stovky. Spekuluje se o tom, že může jít o americké žoldnéře najaté kyjevskými úřady. V Doněcku tento týden probíhaly velké proruské demonstrace.

Ruský diplomat v Kyjevě řekl agentuře Interfax, že do hlavního města dorazilo 300 zaměstanců soukromých bezpečnostních agentur.

"Jsou to žoldnéři zkušení v bojových operacích. Většina z nich působila podle soukromých smluv v Iráku, Afghánistánu a dalších státech", sdělil tento zdroj, podle nějž většina ozbrojenců jsou Američané. (Na neostrých záběrech však ozbrojenci zjevně drží zbraně ruského původu, automaty Kalašnikov verze AK-74 - pozn. KD.)

Doktor Nafeez Ahmed, bezpečnostní expert Institute for Policy Research & Development, řekl, že je těžké určit, zda může jít o personál společnosti Academi, ačkoliv to není zcela vyloučeno. "Samozřejmě jinou možností je, že je to celé ruská propaganda", dodal.

Tvrzení, že v Doněcku působí američtí žoldnéři, může ruský prezident Vladimir Putin použít jako záminku k vojenské invazi. Horní komora parlamentu mu již poskytla svolení s použitím ozbrojených sil na celém území Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15681

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014