Hrozí z Krymu Ukrajině separatismus?

26. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Prozatímní ukrajinský prezident Olexander Turčynov varoval v úterý, že Ukrajina čelí hrozbě separatismu a že Kreml, který je hluboce nespokojený s revolucí v Kyjevě, může vyvolávat na Krymu proruské nálady. Ukrajinský parlament v Kyjevě v úterý hlasováním schválil rozhodnutí poslat bývalého prezidenta Janukovyče k soudu do Haaagu, kde by měl být souzen za násilí, které minulý týden vedlo k usmrcení nejméně 82 osob. Janukovyč je na útěku a předpokládá se, že je na Krymu. Ukrajinský parlament také hlasovaal, že k mezinárodnímu soudnímu dvoru mají být posláni i bývalý ministr vnitra Vitalij Zacharčenko a generální prokurátor Viktor Pšonka. Oba také uprchli z Kyjeva, stejně jako další vysocí Janukovyčovi poradci. V úterý přišly zprávy, že Andrij Klučev, šéf Janukovyčova štábu, byl zraněn během přestřelky. Údajně byl postřelen do nohy poté, co se jeho automobil po návratu z Krymu, kde Klučev navštívil Janukovyče, stal terčem střelby.

Janukovyčova extravagantní rezidence za Kyjevem byla otevřena veřejnosti a ukrajinští novináři začali na webu zveřejňovat inkriminující dokumentaci, kterou v rezidenci nalezli. Uvádějí, že našli důkazy o korupci a také plány na vyklizení náměstí Nezávislosti silou.

Vysocí činitelé ve Washingtonu uvádějí, že než Jakunovyč uprchl z Kyjeva, strávil nejméně hodinu telefonními konzultacemi s Joem Bidenem, americkým viceprezidentem. Zpočátku byl podle Bidenova úřadu Janukovyč vzdorný a obviňoval demonstranty z terorismu. Biden Janukovyče opakovaně varoval, že jeho vyjednavači se opožďují za požadavky politických demonstrantů.

Většina západních zemí konstatovala, že uznávají změnu režimu v Kyjevě a že budou naléhat na to, aby nový režim prováděl inkluzivní politiku. Avšak Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničních věcí, varoval EU a USA, aby se nesnažily utvářet budoucnost Ukrajiny. "Je nebezpečné a kontraproduktivní nutit Ukrajinu, aby se rozhodla: 'Buď jste s námi anebo proti nám,' řekl Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě. Rusko a Západ by měly použít svých politických kontaktů na Ukrajině k uklidnění situace a neměly by se snažit jí využívat k vlastnímu prospěchu v situaci, kdy je zapotřebí celonárodního dialogu, dodal Lavrov.

Davy v Simferopolu a v Sevastopolu v úterý požadovaly, aby tamější úřady odmítly novou ukrajinskou vládu. Dav asi 100 osob se shromáždil před místními úřady v Sevastopolu a jásal, když kolem projížděl ruský obrněny transportér - to se tam prý děje běžně. V pondělí předaly místní úřady v Sevastopolu správu ruskému občanu Alexeji Čalijovi a více než 1000 lidé se shromáždilo u radnice a skandovalo "Rusko, Rusko, Rusko!" a "Ruského primátora pro ruské město!"

Krymský poloostrov, jediný ukrajinský region, kde převažuje etnicky ruské obyvatelstvo, byl ruským územím do roku 1954. Moskva nedávno prodloužila smlouvu o pronájmu velké námořní základny v Sevastopolu do roku 2042.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11522

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014