Čínská vládnoucí elita si ukrývá své bohatství na britských Panenských ostrovech v Karibiku

22. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Více než desítka rodinných příslušníků nejvyšších čínských politických a vojenských představitelů využívá zahraničních firem na britských Panenských ostrovech, jejichž prostřednictvím si tam skrývá obrovské bohatství. Mezi jinými má na Panenských ostrovech své bohatství švagr nynějšího čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a zeť bývalého premiéra Wena Ťia-paa.

Z prozrazených dokumentů také vyplývá, že čelné západní banky a účetní firmy, včetně podniků PricewaterhouseCoopers, Credit Suisse a UBS kolaborují s čínskými komunisty a zakládají pro ně v zahraničí podniky, jejichž prostřednictvím si mohou mimo Čínu ukrýt své bohatství.

Například hongkongská kancelář účetní firmy Credit Suisse založila pro Wen Jün-sunga, syna Wena Ťia-paa během premiérství jeho otce, na Panenských ostrovech firmu Trend Gold Consultants a PricewaterhouseCoopers a UBS poskytly obdobné služby stovkách dalších bohatých Číňanů.

Odhalení tajných finančních struktur čínských vládců a jejich rodinných příslušníků je nejnovější informací investigativního novinářského projektu "Offshore Secrets", který vede Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. To získalo více než 200 gigabytů prozrazených finančních informací ze dvou firem na britských Panenských ostrovech a poskytlo tyto informace deníku Guardian a dalším mezinárodním sdělovacím prostředkům.

Z dokumentace vyplývá, že na karibských ostrovech si v současnosti ukrývá své bohatství více než 21 000 klientů z komunistické Číny a z Hongkongu.

Čínští straničtí a vládní činitelé ani jejich rodinní příslušníci nejsou povinni zveřejňovat informace o svých příjmech, takže dosud ani čínští občané, ani svět nic nevěděl o finančních strukturách v zahraničí, kterých využívá k svému osobnímu prospěchu čínská vládní a stranická věrchuška. Podle odhadů opustilo od r. 2000 Čínu přibližně 1 až 4 bilionu dolarů.

Rychlý hospodářský růst Číny vede k podstatné míře vnitropolitického napětí, protože nová prosperita Číny není rovnoměrně rozdělována. 100 nejbohatších lidí v komunistické Číně vlastní dohromady majetek v hodnotě více než 300 miliard dolarů, zatímco 300 milionů Číňanů stále žije z příjmu nižšího než 2 dolary denně. Čínská vláda potlačuje občanská hnutí, která požadují otevřenost od vládnoucí elity a která chtějí, aby se občanům vládnoucí elita zodpovídala.

Důvěrné finanční informace, které získali investigativní novináři, se týkají zakládání a vlastnictví zahraničních firem, což je legální, a neposkytují informace o tom, jakou činností se po založení dané firmy zabývají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8715

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2014