Obama nezrušil nejkontroverznější prvky amerického špehování veřejnosti

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek energicky obhajoval silně kritizovaný špehovací úřad National Security Agency. Oznámil, že provede určité reformy amerického oficiálního špehování veřejnosti, avšak nezastavil masové shromažďování a archivování amerických telefonních dat.

Obama zdůraznil, že stát by už neměl udržovat databáze záznamů o všech telefonních rozhovorech, uskutečněných v USA, protože "by se toho dalo zneužívat".

Avšak Obama neuvedl, co by mělo databáze nahradit, a dal najevo, že výzvědné agentury budou mít i nadále právo určitým nespeficikovaným způsobem analyzovat záznamy o provedených telefonních rozhovorech. Naznačil tak, že zjevně vznikne nové kolo bojů mezi zastánci práva na soukromí a spojenci NSA.

Obama energicky obhajoval NSA a tvrdil, že "nezneužívá své pravomoci k odposlechu vašich soukromých telefonátů či k čtení vašich emailů". Nezmínil se o tom, že soudci tajných soudů, zabývajících se špehováním, zjistili, že NSA opakovaně a "systematicky" překračovala své pravomoci. Varoval, že není možné ochromit bezpečnost amerického státu.

Obama zdůraznil, že americký stát už nebude shromažďovat informace o telefonních rozhovorech milionů Američanů. Avšak neuvedl, kdo bude ty informace shromažďovat. Dal jen výzvědným službám 60 dní na to, aby vypracovaly alternativní řešení.

U tajných soudů FISA, které povolují přístup k záznamům o telefonních rozhovorech Američanů, budou zasedat v "důležitých případech" i nezávislí advokáti.

NSA nebude špehovat hlavy států ani spojenecké vlády a určité záruky budou poskytnuty i cizincům, jejichž data byla dosud shromažďována.

Obama nesplnil požadavky zastánců soukromí, kteří chtějí, aby bylo zakázáno shromažďování dat občanů, kteří nemají žádné vazby na terorismus. Obama také neposkytl záruky cizincům v zahraničí, že nebudou i nadále špehováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7219

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2014