Channel Four News: "Strašlivé pracovní podmínky" ve skladech firmy Amazon

22. 10. 2013

čas čtení 1 minuta



Firma Amazon.com má v ČR otevřít dva nové sklady a podle PR článku IDnes "platit lidem až 20 000 Kč měsíčně".

Britská televizní stanice Channel Four interviewovala asi deset bývalých zaměstnanců obřího skladu firmy Amazon.com v Rugeley v East Midlands v Anglii. Uvedli, že je firma nutila pracovat po neuvěřitelně dlouhou pracovní dobu jen s minimálními přestávkami a záměrně dočasné zaměstnance propouštěla a najímala nové, aby jim nemusela podle zákona poskytnout stejná zaměstnanecká práva jako permanentním zaměstnancům.

Zaměstnanci tvrdili, že jejich pohyb po skladu monitorovaly sledovače GPS. Zaměstnanci měli během desetihodinové pracovní směny jen třicetiminutovou pauzu na oběd, z čehož jim trvalo 20 minut dojít do kantýny a zpět.

Před vchodem do kantýny se zaměstnanci museli podrobovat bezpečnostním prohlídkám, jako na letišti, zda něco ze skladu neukradli.

Zaměstnavatel také vydával zaměstnancům trestné body, za to, že promluvili s kolegou, že onemocněli a vzali si nemocenskou dovolenou, i za to, že byli příliš dlouho na záchodě. Principem bylo "tři trestné body a jste propuštěn".

Firma také široce využívala kontroverzních tzv. "zero hours contracts", pracovní smlouvu, jíž je zaměstnanec sice najat, ale smlouva mu nezaručuje vůbec žádnou práci ani plat. To znamená, že firma může zaměstnance krátkodobě využívat jen tedy, kdy ho potřebuje.

Jeden bývalý zaměstnanec firmy také informoval, že firma Amazon ušetřila stovky liber tím, že záměrně neinformovala zaměstnance o tom, že mají během dovolené právo na plat.

Sklady firmy Amazon.com v Rugeley jsou v oblasti s vysokou nezaměstnaností, kde dříve byly uhelné doly. Avšak pracovní podmínky ve skladech jsou prý tak strašné, že se tam nehrnou ani místní dlouhodobě nezaměstnaní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16221

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2013