Vztahy Izraele a USA se kvůli Íránu zhoršují

22. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Jen několik dnů po zahájení globálních jaderných jednání s Íránem se objevila neshoda mezi Izraelem a jeho nejbližším spojencem, USA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli vyzval Američany, aby vystupňovali svůj nátlak na Írán, zatímco američtí představitelé se naopak zmiňují o možnosti zmírnění sankcí. Mezitím izraelský deník Harec přinesl první zprávy o tom, jak by mohl vypadat kompromis ohledně íránského jaderného programu.

Příští kolo jednání o tomto tématu se uskuteční 7. listopadu. Izrael tvrdí, že Írán chce Západ oklamat, dosáhnout zmírnění sankcí a přesto dál usilovat o jadernou zbraň. Samotný Írán dlouhodobě trvá na tom, že jaderný program slouží výhradně mírovým účelům.

Izrael označuje jaderný Írán za existenční hrozbu a tvrdí, že je třeba zachovat nátlak na tuto zemi, dokud neukončí proces obohacování uranu, což je jeden z kroků na cestě k výrobě jaderné zbraně, nevzdá se zásob obohaceného uranu a zničí provozy schopné produkovat plutonium, které je jednou z dalších možných přístupových cest k jaderné zbrani.

Navzdory izraelským požadavkům je stále zřejmější, že mezinárodní dohoda s Íránem bude mít poněkud jiné parametry.

Z Bílého domu přicházejí signály, že se Írán může omezením jaderného programu dostat ke zmrazeným miliardám dolarů na amerických účtech. USA a jejich spojenci se snaží Írán přesvědčit, aby se vzdal výroby vysoce obohaceného uranu. Írán si přeje, aby Západ začal zmírňovat sankce.

Podle nedělního vydání izraelského deníku Harec, které se odvolává na americké zprávy zprostředkované anonymním izraelským představitelem, je Írán připraven zastavit veškeré obohacování uranu izotopem 235 na 20%, omezit se na 5% (což postačuje k výrobě paliva pro civilní reaktory) a omezit počet centrifug, na nichž obohacování uranu provádí. Údajně také souhlasí s omezením operací nejkontroverznějších jaderných zařízení, možná je ochoten je zpřístupnit neohlášeným inspekcím.

Podle listu Jediot Achronot se "exploze" mezi Netanjahuem a Obamou jeví jako nevyhnutelná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8829

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2013