Většina Libanonců přijala ruský plán s úlevou

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Většina Libanonců přijala ruský plán na předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu a odložení vojenských úderů na Damašek s velikou úlevou. Většina Libanonců, s nimiž hovořil Michael Jansen pro Jordan Times, byla přesvědčena, že Obama se na ruský návrh nebude ohlížet a zaútočí. Mnoho Libanonců je také přesvědčeno, že by takové útoky jejich zemi uškodily více, než samotné Sýrii.

Jedním z těch, kdo v Obamův útok nevěřili, je penzionovaný brigádní generál Amin Hotajt, známý strategický analytik. Ten argumentuje, že neexistuje nic takového jako "chirurgické" údery; ty prý existují jen "v mysli Obamy", který ve skutečnosti nechápe, co se stane, pokud USA nasadí svou palebnou sílu.

"Jakmile Obama vystřelí první střelu, ztratí kontrolu. Jediní lidé, kteří dokážou zastavit palbu, budou lidé v regionu."

"Spojené státy mohou použít střely, letadla a těžké bomby", ale kontrolu mohou získat jedině pokud vyšlou "400 000 vojáků". Podle Hotajta by útok na Sýrii spustil rozsáhlou regionální válku, která by trvala pět let.

"Obama má dvě možnosti: Přijmout porážku a přestat mluvit o válce, nebo začít válku, prohrát ji a ztratit budoucnost."

Zatímco Hotajt ve svém horském domě hodnotil situaci, Obama se zřejmě rozhodl pro třetí, dosud neprozkoumanou možnost, která může být výhrou pro všechny s výjimkou syrské opozice, která počítala s tím, že zapojení USA do války obrátí průběh bojů v její prospěch.

Libanon má mnoho důvodů oslavovat. Vnější aktéři posilují napětí mezi sunnity a šíity. Americký velvyslanec David Hale před prezidentem Sulajmánem obvinil Hizballáh z porušení libanonské politiky neúčasti v syrském konfliktu, ale neřekl nic o sunnitských stranách podporovaných Saúdy, které vysílají bojovníky jak do povstaleckých, tak do džihádistických skupin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7701

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2013