Předvolební boj začal, Česká televize ani Český rozhlas nemají pravidla

29. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

Pravidla předvolebního vysílání, které jsou základním manuálem pro činnost redakce zpravodajství a aktuální politickou publicistiku, "se teprve připravují", vyjevil ředitel zpravodajství České televize Šámal členům Rady ČT na včerejším zasedání. Dle předsedy Rady Uhdeho je "snad" management předloží Radě na příštím zasedání. To se ovšem koná až 11. 9. Zveřejnit je Dvořák chce až 17.9. , tedy k datu uzavření kandidátních listin.... Takže Šámalova redakce "jede" do 17. 9. předvolební kampaň bez pravidel. To je pro ředitele televize smrtelné riziko, i když je to Radě jedno .

V Českém rozhlase je zmatek identický. Navíc posílený o nové, mnohdy rozhlasové praxe neznalé ředitele, kteří byli včera jmenováni a o restrukturalizaci výroby zpravodajství. Radě je to také jedno.

AKTUALIZOVÁNO 29.8.2013 20:26 Podle ředitele zpravodajství ČRo Pancíře jsou Pravidla od 22.8.2013 "vydána" (ve Věstníku platných předpisů Českého rozhlasu pod číslem R/2013/012/GŘ), všichni zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu je obdrželi v elektronické podobě mailem a byli o nich informováni svými nadřízenými. Fascinující je ovšem to, že Český rozhlas, jako veřejná instituce zodpovědná svým koncesionářům, tato Pravidla nepředložil Radě na veřejné jednání a nezveřejnil je. Tak, aby posluchači mohli srovnat chování redakce zpravodajství ve vysílání s jejich zněním.

Podle interních informací jsou největší problémy s nalezením klíče, podle kterého určit hranici pro outsidery - hosty ze stran, které se pravděpodobně nedostanou do sněmovny. Protože situace je stejně volatilní, jako byla před komunálními volbami v minulém roce, kdy agentury měly toleranci +8%-10%.

12. 08. 2013 Radim Hreha: Rozpor mezi realitou a mediální fikcí už připomíná stav z dob "reálného socialismu" ZDE

09. 08. 2013 Štěpán Kotrba: Jak je možné, že nikdo nikdy Drtinové nevytýkal její neprofesionalitu? ZDE
27. 05. 2013 Štěpán Kotrba: Česká televize: vyváženost jak z praku ZDE
06. 05. 2013 Jiří Hroník, Štěpán Kotrba: Velký rozbor ČT: Namyšlený Moravec, pravicové zpravodajství a trocha naděje ZDE

Zmatek v Českém rozhlase zvýšila i reforma organizace, podle které vytváří zpravodajský obsah nikoliv stanice sama, ale centrum výroby. Ředitel centra výroby zpravodajství Tomáš Pancíř je právník a po problémech s minulými volbami měl vědět, že je vysoká pravděpodobnost, že mimořádné volby budou. Přesto ani rozhlas svá pravidla předvolebního vysílání nezveřejnil, i když tak měl učinit nejpozději do data rozpuštění sněmovny prezidentem a zahájení předvolební kampaně.

20. 12. 2012 Štěpán Kotrba: Vánoční dáreček Dvořákovi: RRTV si vyšlápla na předvolební průzkumy ZDE

Kodex České televize zmiňuje předvolební pravidla poměrně zřetelně:

Kodex ČT, čl. 6.8: Česká televize věnuje v programu zvláštní pozornost období před volbami do hlavních orgánů zastupitelské demokracie včetně orgánů na úrovni obcí a měst. Podrobná pravidla a plán předvolebního vysílání uveřejní co možná nejdříve, jak je to vzhledem k oznámení termínu voleb a počtu kandidujících subjektů možné.

To, že v ani jednom z médií nejsou nastavena pravidla, znamená riziko beztrestného zneužití médií veřejné služby ke stranické propagandě - hry bez pravidel. Chcete-li ukázku sice vnějškově VYVÁŽENÉ DISKUZE, v závěru ovšem plné předvolební agitace bez korektivu a s naprosto nepřijatelným chováním moderátora, který si plete svoji roli, je jí vysílání Otázek Václava Moravce na ČT1 a ČT24 25. 8. 2013 - s hlavními hosty Miroslavou Němcovou (ODS) a Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

sledovaná kategorieNěmcová (ODS)Zaorálek (ČSSD)Moravec (ČT)
počet promluv333462
celková délka promluv180601800012160 zn.

Délka vystoupení jednotlivých hostů vyšla Václavu Moravcovi až neuvěřitelně přesně. Problém je, že z počtu Moravcových otázek vyplývá, že moderátor nemoderuje debatu dvou hostů, ale provádí několik na sobě nezávislých rozhovorů s každým zvlášť, přičemž jeho promluvy jsou skoro stejně dlouhé jako odpovědi hostů... Ale moderátor není rovnocenným partnerem hostů. Moderátor má moderovat. Ne hrát si na komentátora a vyslovovat hodnotící soudy ...

Němcové ovšem Moravec beztrestně dovolil tento propagandistický předvolebně rétorický závěr s vizualizační ukázkou stability ODS, na který se Zaorálek mohl jen němě dívat. Na první pohled se moderátorovy otázky tváří jako konfrontace. Ale to byla jen nahrávka na smeč, která Němcové otevřela možnost předvolební mobilizační rétoriky. Moravcova reakce sice byla nesmírně pohotová - složil okamžitě "origami" také - ale obráceně, ale... Jeho "tolerance" (čti sviňárnička), s jakou nechal Němcovou předvádět v závěru diskuze reklamní divadýlko a obhajovat v monologu stranické kvality i proti svým "tvrdým" otázkám, by se tak zkušenému novináři nemusela stávat... Zvlášť na konci diskuze, kdy čas tlačí a Němcová není k zastavení... Pokud chtěl Moravec místopředsedkyni ODS konfrontovat s neutěšeným stavem její strany po pádu vlády a rozpuštění sněmovny, měl to udělat hned v začátku diskuze korektně a reagovat měl nechat jejího protivníka - Lubomíra Zaorálka. Protože Moravec není v roli účastníka diskuze, sdělujícího svoje názory ale v roli moderátora diskuze svých hostů. Z jeho vystupování by (dle Kodexu ČT, ale i BBC) nemělo být patrné, jaký názor má.

Kodex ČT, čl. 6.5: Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Moderátoři vždy iniciují otevřenou výměnu názorů mezi pozvanými diskutujícími, současně však dbají na dodržování pravidel čestně vedené diskuse.

Václav Moravec, moderátor: Paní předsedkyně, pro vás je ta situace horší, že Občanská demokratická strana tady zažila se svoji vládou to, co zažila, ty tři roky permanentních krizí, pak rozpadů Věcí veřejných. Je to podle vás i poučení pro ty stávající etablované politické strany, aby nabízely důvěryhodné tváře, důvěryhodný program a aby si možná takové experimenty ušetřily jako experiment v roce 2010?

Miroslava Němcová (ODS): Nejprve dovolte obecnou otázku. Poměrný volební systém trošinku vstupuje všem stranám do úvahy, s kým chtějí nebo nechtějí vytvářet koalice, protože se může stát, že v poměrném volebním systému, přesto, že já tady budu varovat proti tomu, aby lidé nenalítli znovu nějakým "vymeteme dinosaury" a nic dalšího nebylo za tím, stačilo tohle jednoduché heslo a takový podmanivý hlas Radka Johna a zdálo se, že spása je, spás země přichází. Ukázalo se, jak to bylo tragické. Ale to nebyla pouze jediná podoba toho, té možné deformace většinového volebního systému po volbách.

My jsme byli třeba svědky toho, kdy do roku 2006 poté, co se vystřídaly tři sociálně demokratické vlády, kdy padl Vladimír Špidla, nastoupil Stanislav Gross, po něm byl Jiří Paroubek, tak tam přece vznikla taková zvláštní situace ve sněmovně, kdy formálně jste byli v koalici s lidovci, ale ve chvíli, kdy oni už vám nebyli schopni něco odhlasovat, tak se tam vytvořila neformální většina 111 hlasů tehdy vašich a komunistických a přesto se převalily ty vaše záměry, které se, lidovci nebyli schopni zastavit ve vládě, ale protože z ní nechtěli vyskočit, tak raději skousli zuby a řekli si, za tu cenu, že nás socialisté přehlasují s komunisty, tak nám ta křesla ve vládě za to stojí. To je první poznámka k tomu, jak je ten systém deformován.

Druhá k tomu, co bych chtěla říct, že by fakt měli lidé hodně zvažovat koho budou volit. Tak vedle toho nenaletět na to jednoduché heslo, to se snadno vytvoří, ale pakliže není vyfutrováno lidmi, kteří sdílejí ten program, dlouhodobě se na něm podílejí, už něco také dokázali, něco vytvořili v nějakých pozicích, ať občanských povoláních anebo například v politice, tak je to vždycky vratký projekt.

Já to ukážu na tomhle, jo? Já vám něco ukážu, pane Moravče, jo? Tyhle ty nové projekty, to je tohle, ty stojí na téhle té špičce, kdy nic žádná základna, která by mohla držet, jak program, tak byla tvořena figurami, tedy osobnostmi, ta neexistuje. Tady se dosadí do těch viditelných tváří pro televizi, se dosadí nějací lidé, vykřikují nějaká hesla, ale za nimi není nic. Ale ta normální etablovaná politická strana je tohle, tady je členská základna, tady je ...

Václav Moravec, moderátor: Počkejte, ale pokud, když už si tady hrajete na origami, tak jestli, jestli i z té stávající politické strany, která vypadala takto, nestane toto? Což je příběh Občanské demokratické strany, která je ...

Miroslava Němcová (ODS): To není příběh Občanské demokratické strany. Naše členská základna zůstala ...

Václav Moravec, moderátor: Promiňte, zapomene na své ideje ...

Miroslava Němcová (ODS): To není pravda, že jsme zapomněli ...

Václav Moravec, moderátor: ... o čem, o čem je to, co teď ...

Miroslava Němcová (ODS): ...to já tedy kategoricky odmítám.

Václav Moravec, moderátor: ... to, co teď říká Václav Klaus, který uvažuje o návratu do politiky, který jasně říká, že vy jste opustili program, ideje Občanské demokratické strany, navíc nechce vstupovat do strany, kde jste vy, exprimátor Bohuslav Svoboda, kde je například Marek Benda a přitom řady ODS opustil poslanec Boris Šťastný. Tady jsou sobotní Klausova slova.

Václav Klaus, bývalý prezident ČR (24. 8. 2013): Já se přiznám, že já pořád ještě hledám, pátrám, rozhoduju se, je strašně málo času a ty všechny zaběhlé politické strany v tom budoucím klání budou mít obrovskou výhodu ve své členské základně, v organizaci, v penězích a tak dále. Takže je to velmi riskantní krok, riskantní akce, nicméně uvažuji o ní vážně.

Václav Moravec, moderátor: Prohlásil v sobotu exprezident Václav Klaus. I kvůli vám.

Miroslava Němcová (ODS): Sama ODS, ano, i kvůli mě, já jsem to slyšela, nijak mě to nerozhodilo, musím to vzít jak to zaznělo. Já s Václavem Klausem a říkala jsem to taky u vás, nemám žádný problém v pohledu na svět, na svobodu jedince, co možná nejširší ...

Václav Moravec, moderátor: Ale on ho má s vámi.

Miroslava Němcová (ODS): ... ale, to já přece nebudu řešit. To není vůbec můj problém. Já žádný takovýhle problém nemám, mojí starostí je, aby ODS uspěla ve volbách. Já jsem přesvědčena, že právě s tou základnou, kterou i Václav Klaus zmiňuje, že je handicapem, když se postaví strana takhle a nikoliv takhle, že ODS stojí takhle na té pevné základně lidí, kteří ji tvoří 20 let, uznávám, že to byl Václav Klaus, který ji založil, uznávám také to, nebo musíme připomenout také to, že to byl on, kdo z čestného předsednictví vystoupil a řekl, že definitivně končí čestným předsednictvím a bylo to před 5 nebo kolika 6 lety a ODS prostě má sílu v tom, aby s pomocí lidí, kteří ji profilovali v uplynulých 20 letech, aby fungovala i nadále. Já prostě nevěřím na projekty tyhle, já věřím na na projekty tyhle ...

Václav Moravec, moderátor: Bude to, bude pro ODS zásadní problém, pokud Václav Klaus bude s Janou Bobošíkovou, Mirkem Topolánkem, Borisem Šťastným a těmi bývalými členy ODS zakládat takový nějaký velký politický, bude to problém ...?

Miroslava Němcová (ODS): Nevím, co chtějí nebo nechtějí založit, na to si budeme muset ještě chvilku počkat, ale já osobně jsem přesvědčena, že může ODS naprostým sebevědomím se do té volební kampaně pustit, do toho soupeření pustit, protože já na ten model těch lidí, kteří za námi stojí, na ten já věřím a vůbec jakéhokoliv soupeření se nebojím.

Fakt by měli lidé hodně zvažovat, koho budou volit... , pane Moravče.

0
Vytisknout
9223

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2013