Po usmrcení britského vojáka v Londýně chce ministryně vnitra cenzurovat internet

27. 5. 2013

čas čtení 2 minuty



Rozhovor Channel Four News s radikálním klerikem Anjemem Choudarym po usmrcení britského vojáka v Londýně

Konzervativní ministryně vnitra Teresa May navrhla po usmrcení britského vojáka v Londýně dvěma islámskými mladíky řadu dramatických opatření, jejichž cílem má být zabránit radikalizaci britských muslimů. Požaduje mj. předběžnou cenzuru internetu, přísnější zakazování extremistických organizací a nátlak na univerzity a mešity, aby zakazovaly vystupování tzv. nenávistných kazatelů.

Mayová také naznačila, že bude bojovat proti liberálně-demokratickému náměstku premiéra Nicku Cleggovi, který vetoval její návrh, aby se monitoroval veškerý internetový, emailový a telefonní provoz.

Mayová také ostře kritizovala BBC za to, že po usmrcení britského vojáky extremisty interviewovala v televizi extremistického kazatele Anjema Choudaryho, který označuje činnost britských vojáků v zahraničí za vraždění. Konstatovala: "Anjem Choudary má odporné názory a myslím, že je správné, abychom zkoumali, jak jsou tyto názory prezentovány." Anjema Choudaryho po usmrcení britského vojáka v Londýně interviewovaly také televizní Channel Four News.

Bývalý labouristický ministr vnitra Alan Johnson doporučil, aby Mayová rezignovala, pokud se jí nepodaří pro její radikální návrhy získat ve vládě podporu. Mezies Campbel, bývalý šéf strany Liberálních demokratů, slabšího partnera v dnešní britské koaliční vládě, zdůraznil: "Někteří tady argumentují, že by všechny naše televonní rozhovory, všechny esemesky a emaily a všechny internetové stránky, které navštívíme, měly být monitorovány. To by bylo velmi, velmi zásadní narušení soukromí občanů."

Muslimská rada Británie vyjádřila pochybnosti ohledně některých návrhů Teresy Mayové. "Musíme se mít na pozoru, abychom nevědomky neustoupili požadavkům všech extremistů, což by omezilo svobodu v naší společnosti, vedlo k její rozhádanosti a k tomu, že by občané vůči sobě pociťovali podezřívavost. Z poučení z minulosti vyplývá, že politická opatření, která jsou přijata zbrkle, mohou prohloubit extremismus."

Tim Stevens, spoluautor významné studie z roku 2009 o tom, jak bojovat proti internetové radikalizaci, varoval, že se od jeho analýzy nic nezměnilo. Z analýzy vyplývá, že veškeré pokusy pouze cenzurovat internet by byly hrubé, nákladné a kontraproduktivní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8432

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2013