Za co se Duka (ne)pomodlí

5. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Dne 5. května bychom si měli připomenout 68. výročí Květnového povstání českého lidu proti německé okupaci. Válka již byla téměř u konce. Lidé ale umírali dál. Stačí si projít Prahu a koukat se po pomníčkách. Najdou se ve Stromovce, v Letenských sadech, na Hradčanech. Zkrátka, na řadě míst (nejen) hlavního města. Pátého května 1945 nacisté vyhladili obec Javoříčko. Pátého května 1945 byl mj. také osvobozen koncentrační tábor Mauthausen-Gusen.

Mainstreamová média se s tímto výročím ovšem hodlají vypořádat po svém. Na den 12. května připadá Světový den sdělovacích prostředků. V neděli 5. 5. od 10:00 bude ČT2 přenášet Bohoslužbu za sdělovací prostředky. Z katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha bude zvláště vzpomenuto 60. výročí zahájení vysílání ČST.

"Cílem akce je poděkovat a pomodlit se za existenci a službu České televize, která v letošním roce slaví významné výročí svého vysílání," říká kreativní producent P. Diviš, jehož Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby přenos zabezpečuje. "S návrhem bohoslužby za sdělovací prostředky jsem se na kardinála Dominika Duku obrátil koncem loňského roku. Za jeho vstřícnost jsem velmi rád, dal tak najevo, jak významnou roli ve společnosti zaujímá Česká televize i ostatní média," doplňuje Diviš.

Před šedesáti lety se psal rok 1953. V březnu roku 1953 zemřeli Stalin a Gottwald. Televize tehdy jistě zaujala "významnou roli", kterou pak pilovala další desítky let.

Pravdou je, že svůj nesporný pozitivní význam Československá televize měla, a to v letech šedesátých. K obrodnému procesu Pražského jara přispěla nemalým dílem -- a v roce 1968 dokonce několik dní zajišťovala vysílání po okupaci cizích vojsk.

Druhý program Československé televize je také májovým dítkem. Přišel na svět 10. května, na počátku tzv. normalizace, v roce 1970.

Připomene snad Dominik Duka význam Československé televize v šedesátých letech? Odliší tuto éru od následných let sedmdesátých?

Za jaká média se pan Duka vlastně hodlá modlit? Za média, která nebyla schopna k otázce tzv. církevních restitucí přinést maximum informací a vyváženou debatu, kde by nechyběli názorově rozdílní odborníci z různých oborů (ekonomika, právo, religionistika, historie)? Za média, která např. v pořadu Otázky Václava Moravce předvedla již několikrát ne zcela vyváženou debatu (např. k otázce vyznamenání bratří Mašínů)? Za média, která dopustila protiromskou štvanici na základě neověřeného obvinění (kauza údajně napadeného chlapce v Břeclavi, který, jak se nakonec ukázalo, nikým napaden nebyl)?

A proč by se vlastně kterákoli církev měla modlit speciálně za média? Nereprezentují náhodou média nástroj moci? Nejsou tzv. sedmou velmocí, která spoluformuje názory a smýšlení lidí?

Katolické církvi ve společnosti příliš neprospěje, bude-li úzce spojována s mocenskými elitami. Bude-li spojována s vládou Petra Nečase, která již několikrát vypadala, že je zralá na ručník a že jí nepomůže ani svěcená voda, aby - pokropena nejspíše vodou živou -- dotáhla do hořkého konce projekty typu sKaret či tzv. důchodové reformy. Bude-li spojována s médii a jejich vlivem.

Katolické církvi nijak neprospěje, že se kardinál Duka až příliš jednostranně angažuje v různých společenských kauzách. Že protivládní demonstranty místo hostie odbude nálepkou "lůza" s tím, že ten nahoře si to už nějak přebere. Že za odvolání D. Hermana na jeho odpůrce div nesvolává plameny pekelné. Přísluší mu hodnocení chodu vědecké instituce, respektive instituce, která by vědeckou být měla?

Objeví se na obrazovce České televize vystoupení Lenky Procházkové na Demonstraci k výročí protifašistického povstání českého lidu 5. 5. 1945, kterou pořádalo Hnutí za Přímou Demokracii?

To budeme moci posoudit již dnes od 10:00. A snad se potom i pomodlíme, aby nezávislost médií nebyla pouze prázdným pojmem. Společnost, pro kterou jsou "právní stát", "nezávislá média" či "sociální práva" jenom nic neříkající škatulky, totiž moc naděje nevzbuzuje. Modleme se tedy za to, aby nic neříkající škatulky vystřídal funkční systém. A aby média nepotřebovala žádné veřejné modlitby. Amen.

0
Vytisknout
15265

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2013