Předsedo ČMKOS Zavadile, u Zemana o nás bez nás?

26. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Pokud předsedové jednotlivých odborových svazů věděli, že se u prezidenta Zemana nebude jednat jen o zdvořilostní návštěvu, pak se laskavě měli zeptat nás řadových odborářů, s jakým argumentačním mandátem k němu mají jít. Doslova v odborářském šoku jsem po té co jsem se dozvěděl, že prezident Zeman přesvědčil vedení odborů, aby netrvalo na zvýšení minimální mzdy o tisíc korun, ale jen o korun pět set. Zvlášť, když svůj názor M.Zeman odborovým ekonomickým špičkám vyvrátil neprůstřelným(?) odhadem, že by nárůst o tisíc korun naše ekonomika neunesla, aniž by se pochlubil na základě jakých složitých prognostických propočtů k této částce přišel. Což mi právem může připomínat cucání z prstu a nebo, jelikož stejnou cifru navrhuje za MPSV i L.Müllerová, veřejnou podporu Nečasovy vlády, na které v boji o Hrad nenechal nit suchou.

Neméně zajímavé (podezřelé) je, že by pěti set korunovou diferenci mezi návrhem Zemanovým a ČMKOS neunesla ta samá ekonomika, která podle veřejně dostupných informací unese každodenní okrádání státu o stovky milionů korun, aniž by proti tomu M. Zeman udělal alespoň tolik, co pro snížení odbory plánovaného zvýšení minimální mzdy. Tedy, že by přednostně přesvědčil zloděje, aby v zájmu naší ekonomiky přestali okrádat stát, aby se i za jeho prezidentství nepokračovalo v sametové sociální úchylce, tedy že ekonomické průšvihy splácí dolních deset miliónů okradených.

Že se šéfové odborů s M. Zemanem sešli je v pořádku. Skutečnost, že si ne-odborářem nechali úspěšně kecat do řemesla v pořádku není, neboť jít do jednání tripartity s pětistovkou může v praxi znamenat jít ještě níž. Mně, který platí odborové příspěvky, se na můj názor nikdo neptal. A právě v tom lze hledat důvody bezzubosti ČMKOS, neboť v jejím čele od dob "taťky" Falbra nesedí autentičtí odboráři s odborářským srdcem, ale jen profesionální ulamovači hrotů, kteří zřejmě jako M. Zeman starou belu vědí, jak se s minimální mzdou žije.

Z veřejných zakázek odteče ročně bokem až 60 miliard, přiznává ministr ZDE

0
Vytisknout
9831

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2013