Konec světa: Již za měsíc?

23. 11. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Máte všeho po krk? Myslíte si, že už to takhle nejde dál? Už se na to nemůžete dívat? Dočkáte se. Už za měsíc, 21.12.2012, je to tady.

Dříve než "TO" všechno skončí, zkusme si v rychlosti ujasnit, co je VŠECHNO TO TO, co zaplaťpámbu skončí a co přijde POTOM.

Chápu, že úvodní odstavec je poněkud nudně obecný, ale my, co máme odvahu číst dál věřme, že očekávaný "KONEC SVĚTA" a s ním spojené množství jedinečných zážitků nám prozívané dlouhé chvíle zmaru, zoufalství, beznaděje a nicoty bohatě vynahradí.

Nejde totiž o nic menšího než o naše společné poslední dny, tedy pokud nám tady náhodou sdělovací prostředky v posledních letech o Mayském proroctví a konci kalendáře nelhaly.

Takže stručně, jednoduché otázky a jednoduché odpovědi :

1. Co skončí?

Skončí postmoderní éra. Skončí doba neoliberalismu a neokonzervatismu. Skončí jalové roky politického bezčasí, neboť moudré hlavy po staletích krutých bojů o hlavy naivních spoluobčanů hloupějších zjistily, že spor mezi levicí a pravicí je politováníhodný omyl, protože nic takového už nemá smysl. Všichni jsme přece stejní lidé a máme stějný zájem mít se dobře. Úplně stačí, abychom se měli rádi a chovali se slušně. Nová levice a nová pravice už tu taky byla - a taky nebude. Jak prosté.

2. Nehrozí nástup extrémistických hnutí směřujících potlačování svobod a práv občanů?

Pokud se budeme mít všichni rádi a budeme se chovat slušně, nehrozí. Neonacismus, neofašismus a neokomunismus už tu taky byly - a nedosáhly ničeho.

3. Znamená to, že už nás nic nového nečeká?

Ale jistě. Samozřejmě. Nastává DOBA NEO-NOVÁ. PŘICHÁZÍ NOVÁ BUDOUCNOST !

4. P. S. Cože ? NOVÁ BUDOUCNOST? Nebyla snad budoucnost vžycky tak nějak, prakticky z principu -- NOVÁ?

Nebyla. Uvědomme si, že naprostá většina lidí si budoucnost představuje přesně naopak: Jako optimistické nebo pesimistické opakování známých věcí a událostí: Povýším, vyhraju ve sportce, koupím si lepší káru, splatím hypotéku, přestanu kouřit, rozvedu se, dám si dovču v Dubaji, stanu se prezidentem ...

Většina lidí si do budoucnosti promítá scénáře, které zná ze svého okolí a představuje si pouze možnosti, kterých dosáhli úspěšní nebo trosečníci - v minulosti. TO JE BUDOUCNOST, JAK JI ZNÁME.

Problém nastává s tou skutečnou, osudovou budoucností, která je vždycky skutečně NOVÁ, nepoznaná, nepředstavitelná.

A tehdy nastává skutečný konec světa, jak ho známe: když je všechno jinak, než jsme si slibovali.

NEW FUTURE.

Jak se vám líbí?

0
Vytisknout
11334

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2012