Velká důchodová reforma odstartována

9. 11. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty
"kdybychom lidem říkali před volbama pravdu, nikdy by nás nevolili"
Mirek Topolánek

Vládní koalice si může odškrtnout splnění dalšího úkolu. Stát bude oškubán o část příjmů do státního solidárního důchodového pilíře, finanční kapitál získá nové peníze k dlouhodobé správě a zprostředkovatelé se budou radovat z provizí. To je výsledek přehlasování prezidentského veta Poslaneckou sněmovnou po "transformaci" a novém sešikování koaliční většiny.

Nový zákon, jakož i další, zapadají do obsahu žofínských slibů a jsou odměnou donátorům pravicových stran za jejich podporu.

Avšak tento krok na druhé straně poškozuje miliony občanů. Většinu příjmově slabších vystavuje – oslabením kolektivního důchodového zabezpečení – nedostatečnému zajištění na stáří. Vysokopříjmové skupiny vystavuje riziku nízkého zhodnocení úložek, případně i ztrátě úspor. A hlavní tíhu schválené „taškařice” ponesou občané s průměrnými příjmy, jak ukazují i poslední úpravy (směrem dolů) výpočtů důchodových dávek a jejich valorizací.

Občané jsou vystaveni mnohaleté masáži médií i odborníků – propagandistů. Nedivme se, neboť Česká republika, na rozdíl od jiných, které rovněž prošly drastickou transformací ekonomik, dlouhodobě odolávala nátlaku EK, MMF, SB či OECD k rozhodnutí svěřit větší část veřejných prostředků privátní sféře – bankovnímu sektoru. A tak se jako mantra stále omílá teze o potřebě důchodové reformy, jejíž podstatou však je pouze diverzifikace, to je založení dalšího soukromého důchodového pilíře, avšak souběžně s oslabením solidárního státního pilíře. Tedy tzv. velká důchodová reforma.

Představa, že tento krok zachrání společnost před negativními dopady demografického vývoje, malou výkonností ekonomiky, vysokou nezaměstnaností, nespravedlivým rozdělováním vytvářených hodnost a dalšími problémy, je falešná. Tento krok nepřivede do důchodového systému výrazně více peněz a jen oslabí stát v zajišťování dostatečného důchodového zabezpečení všech svých občanů. A destabilizuje veřejné finance. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Polsko, Slovensko, Maďarsko už učinily ve svých rozhodnutích radikální obrat, ale systémové změny chráněné obchodními vztahy privátní sféry se již těžko napravují. Tento chomout je nyní nachystán i pro Českou republiku.

Je dobře, že se již několik měsíců přidává k různým levicovým proudům a odborům ve větší míře s kritikou vládního přístupu k důchodové reformě i odborná veřejnost a dnes i více novinářů. Rizika a varování jsou totiž nepřehlédnutelná, což vnímají i některé finanční společnosti. Otázkou však zůstává, zda to bude stačit jako osvěta a obrana proti surové reklamní kampani, podomním dealerům a neustálému tlaku a strašení koaličními politiky.

Občané by ve vlastním zájmu měli nový II. kapitálový ekvivalentní pilíř důchodového systému České republiky bojkotovat. Jde totiž o státem financovanou a organizovanou návnadu těch, kteří čekají značné zisky. A ve schválené podobě je jen fetišem, ke kterému se upínají marné naděje. Je produktem, který by měl být po volební změně politických poměrů z našeho důchodového sytému vytlačen. Toto varování pro občany, ale i pro chystající se správcovské společnosti, bylo již několikrát ústy představitelů opozice oficiálně vysloveno.

Autor je poslanec PS PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

0
Vytisknout
9698

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2012