Přehodnotí Francie pětatřicetihodinový pracovní týden?

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský socialistický premiér Jean-Marc Ayrault naznačil, že by mohlo dojít k revizi pětatřicetihodinového pracovního týdne, který strana prosadila na počátku tisíciletí za vlády Lionela Jospina.

Když byl během konverzace se čtenáři listu Le Parisien dotázán na možnost obnovení devětatřicetihodinového týdne, prohlásil: "Proč ne? Není tu žádné tabu." Podle něj má Francie ekonomické potíže a je třeba "restartovat" její ekonomiku.

Jeho poznámka vyvolala pozdvižení a později se ji on i ministr práce Michel Sapin pokusili popřít. Socialisté zvítězili v květnových volbách se slibem, že toto opatření ponechají v platnosti, zatímco konzervativci je chtěli zrušit.

Zákon znamená, že pokud zaměstnanci pracují déle než 35 hodin týdně, dostávají zaplaceny přesčasy, a to až 25% navíc oproti normální pracovní době. Opatření směřovalo k tomu, aby zaměstnavatelé tvořili dodatečná pracovní místa (stejné množství práce jako předtím, více zaměstnaných), avšak kritici tvrdí, že ve svých důsledcích pouze zvedlo náklady na pracovní sílu a poškodilo konkurenceschopnost francouzských podniků.

Konzervativní opozice Ayraultovu poznámku o možnosti zrušení zkráceného pracovního týdne přivítala aplausem. Levice ji naopak kritizuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9278

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012