Mitt Romney: Izrael prosperuje v důsledku "Boží Prozřetelnosti"

31. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Palestinští politikové vyjádřili rozhořčení nad výroky amerického republikánského kandidáta Mitta Romneyho během jeho krátké návštěvy v Izraeli. Vyjádřil se, že hospodářský úspěch Izraele ve srovnání s Palestinci je důsledkem "kulturních rozdílů" a "ruky Boží Prozřetelnosti".

Saeb Erekat, vysoký palestinský činitel, Romneyho výroky odsoudil. "Je to rasistický výrok a tenhle člověk si neuvědomuje, že palestinské hospodářství nemůže dosáhnout svého plného potenciálu, protože existuje izraelská okupace," řekl. "Zdá se mi, že tomuto člověku chybí informace, znalosti, vize a pochopení pro tento region a jeho lidi. Nemá ani informace o Izraelcích samotných. Neslyšel jsem žádného izraelského činitele mluvit o tom, že by byli Izraelci kulturně nadřazení."

Romney se nezmínil o čtyřicet pět let trvající izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a východního Jeruzalému ani o pokračující izraelské blokádě Gazy. Obojí má katastrofální dopad na palestinské hospodářství. Podle konsensu mezinárodních ekonomů, včetně MMF a Světové banky, si nemůže palestinská ekonomika vytvořit solidní základy a vyvinout hospodářský růst, dokud nebudou zrušena izraelská omezení vývozu dovozu a pohybu zboží.

Romney učinil už několik kontroverzních výroků během své nynější zahraniční cesty. V Londýně vyjádřil pochybnosti o připravenosti Británie uspořádat Olympijské hry a řekl také, "Jsem právě v zadnici Downing Street č. 10 (v sídle britského premiéra)".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8094

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2012