Kvalitní zákon o státní službě je nutnost

12. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Jako dlouholetý občanský aktivista jsem byl dlouhá léta účastníkem řady jednání s úřady a úředníky. Chtěl bych Vám velmi poděkovat za Váš článek k "vládnímu omezování byrokracie" uveřejněný 11. května na BL, píše Martin Míček.

Stále se zapomíná, že vedle aktivního občana je dalším základem opravdu demokratické správy státu poctivý a nezávislý státní úředník. Zákon o státní službě zde ÚMYSLNĚ chybí již mnoho let.

Chtěl bych ubezpečit že mnozí z nás rebelů proti současným "nepořádkům" jsou si výše zmíněného vědomi. Přesto - a právě proto stojí za to tom hovořit a psát, dát tyto věci (spolu s "přičinlivostí" jiných úředníků vůči rozkrádání a zneužívání služeb státu) do souvislostí.

Absolvoval jsem kolem 1000 správních řízení, řadu EIA procesů, tvorby ÚPD... měl bych tedy jako věci znalý vědět, co tvrdím.

Ještě jednou Vám děkuji, z účinného zákona o státní službě zajišťujícího skutečně nezávislý výkon státní správy mají klientelistické systémy "samosprávné korupce" obrovský strach. Zastrašovaní a různým formám korupce vystavení úředníci jsou dnes za státní (veřejné) peníze účinným nástrojem mafií. Kvalitní lidé odcházejí a beznaděj roste.

Opakuji: kvalitní zákon o státní službě je pro možnost zavedení a udržení opravdové demokracie nutností. Neprávem opomíjenou. Je třeba znovu a znovu na věc která ovlivňuje naše každodenní životy mnohem více nežli si myslíme up

0
Vytisknout
8437

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012