Na prostý lid musí být přísnost!

11. 5. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Jsi nemocný? Platil sis pojištění? Tůdle, nedostaneš nejprve nic a potom málo. Rozhodně nebudeme podporovat simulanty! Co na tom, že většina viros trvá právě tři dny a víkend. Koukej si holoubku vzít dovolenou, anebo choď do práce, ať nakazíš všechny ostatní.

Já tomu absolutně rozumím. Asi bych to přijal kdyby... Neexistovala nemalá skupina lidí, kteří mají plný plat i náhrady bez ohledu na dobu onemocnění. O nemocenské možná někde četli. Shodou okolností jsou to ti, kdo o tomto protisimulantském opatření rozhodovali.

Jsou beztrestní, mohou marodit a o nic nepřijdou, tak proč by nezapráskali bičem směrem dolů. Nejsou to jenom poslanci, ale ti rozhodují a ti by si měli uvědomit, že existují lidé, kteří nemají 150 tisíc čistého, ale třeba jen deset. A třeba dvě děti na krku. Pro ně jsou ty tři dny podstatné. Směšný argument, že počet nemocenských se snížil o třicet procent, vyvolává automaticky dotaz, zda bylo třicet procent simulantů, nebo třicet procent nemocných chodí do práce, či si bere na nemoc dovolenou.

A proč si pak ti nešťastnící platí nemocenské pojištění?

Pánové a dámy zákonodárci. Zaveďte stejná pravidla pro všechny a pak si můžete omezovat a měnit co chcete. Ale pokud z těchto pro mnoho lidí existenčních záležitostí vyjmete sebe - víno sobě a vodu lidu, pak na vidle s vámi.

0
Vytisknout
14115

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012