Řecko ukončilo rozhovory o finanční pomoci EU - bez dohody

6. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídři stran řecké vládní koalice ukončili rozhovory o záchranném plánu EU zahrnujícím půjčku ve výši 130 miliard euro bez dohody. Premiér Papademos usiloval o podporu šéfů tří stran pro reformy požadované MMF a EU, které jsou podmínkou poskytnutí pomoci.

Papademos doufal, že k dohodě dojde v neděli večer, avšak rozhovory budou teď pokračovat v pondělí. Pokud by peníze nedorazily do poloviny března, Athénám hrozí kvůli dluhu státní bankrot.

Ministři eurozóny plánovali na dnešek schůzku, která měla finalizovat podrobnosti v pořadí druhého řeckého balíku finanční pomoci. Tato schůzka již byla zrušena.

Podle informací, které Reuters poskytl mluvčí socialistů (Pasok) Panos Beglitis, by lídři koalice měli uzavřít jednání dnes odpoledne. Socialisté s dalšími úspornými opatřeními souhlasí, krajně pravicová strana Laos a konzervativní Nová demokracie nikoliv.

Podle informací z úřadu premiéra vznikla sice dohoda o snížení veřejných výdajů o 1,5% HDP a rekapitalizaci bank, ale nikoliv o snížení minimální mzdy a příjmů během dovolené.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8777

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012