Brněnští studenti zaplnili ulice. Vzkázali ministerstvu, ať z nich nedělá voly

1. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Brno, 1. 2. 2012 - Ve středečních odpoledních hodinách vyšel do brněnských ulic přes jeden tisíc studentů. Studenti hlasitě odmítli stávající návrhy reforem vysokého školství. Během pochodu byly alegoricky ztvárněny pocity studentů. Ti se zapřáhli do pluhu a ministru Dobešovi vzkázali, že to "zvoral".

Během pochodu studenti jednotně a silně skandovali hesla jako "Dobeš to zvoral", "Nechceme do škol ABL", "Chceme svoje práva", "Nechceme dluhy", "Svo -- bo -- du !", "Sa -- mo -- správa !" nebo "Dobeše do koše". Protest vyrazil ve 14:20 od kina Scala na Moravském náměstí a po hodině a čtvrt chůze dorazil před Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Studenti procházeli převážně přes postranní uličky. "Nechtěli jsme zablokovat Brno a způsobit komplikace brněnským řidičům. Pokud budeme muset zorganizovat další průvod, projdeme přímo přes hlavní tahy," popsala trasu pochodu Eva Majerová, hlavní organizátorka pochodu.

Podle odhadů organizátorů se průvodu zúčastnilo přes 1000 osob. Průvod vedla skupina studentů táhnoucích pluh. Podle Jana Záhory z Mendelovy univerzity v Brně tímto studenti chtěli vyjádřit své pocity. "Máme již dost toho, jak ministerstvo ignoruje naše výzvy. Chceme diskutovat. Ne být pouze zapřaženi a slepě kráčet vpřed," uvedl Záhora. "K protestnímu průvodu nás podnítili sami studenti. Po odeslání otevřeného dopisu se na nás začali obracet s tím, ať konáme razantněji. Tyto žádosti jsme vyslyšeli.

Studenti, a nově i široká veřejnost, se na nás však obracejí stále intenzivněji a vyzývají nás k dalším protestům. Pokud to bude nutné, vyslyšíme je," uvedla Hana Landová ze Studentské komory Akademického senátu Veterinární a farmaceutické univerzity.

Petr Soukeník, mluvčí iniciativy brněnských studentských senátorů, nastínil další plány: "Čekáme, jak zareaguje vláda, které jsme směřovali náš otevřený dopis. Pokud vláda i ministerstvo nevyslyší naše požadavky, přistoupíme k dalším krokům. Jsme již v kontaktu se zástupci škol z celé republiky, které vyzveme k podobným společným protestům."

Bc. Petr Soukeník soukenik@mail.muni.cz tel: 777 002 674

0
Vytisknout
7527

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2012