Politický odkaz milovaného vůdce a kormidelníka budeme překonávat ještě dlouho

21. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Nemohl by prosím někdo (redakce či čtenáři) inteligentně zformulovat stížnost např. na ČT, aby konečně začali poskytovat objektivní zpravodajství i v případě "kauzy Václav Havel"? ptá se Michal Hejduk. Minulý režim moc nepamatuju, ale když si vzpomenu, že jsem chodil skoro na každou demonstraci proti vojenským aktům, které naopak p. Havel podporoval, nebo když se mi vybaví novoroční, od reality utržené, projevy o různých fluidech (co tím myslíval, to už se zřejmě nikdy nedovím), tak se mi spíše zdá, že byl možná dobrým a statečným disidentem, ale rozhodně špatným a zbabělým prezidentem.

Rozhodně to nebyl morální etalon a všestranný génius, který se prvotřídně vyznal ve všem od dramatu a literatury přes filozofii po politiku. Takový "génius" myslím umřel nedávno na druhé straně zeměkoule (mimochodem, taky psal hry) a leží zasklený jako vycpaný aligátor.

Já bych tu stížnost klidně napsal, kdybych měl nervy sepisovat a ověřovat všechny polopravdy a dezinterpretace, které jsou vysloveny, ale jakmile zapnu televizi, tak se mi z prvních několika zaslechnutých žalozpěvů dělá špatně. Pamatuji si jenom, že v raných zprávách o příčinách jeho smrti se říkalo, že za ni mohl přechozený zápal plic z vězení, ale podle mě (školy ale nemám) mu muselo více uškodit to, že dlouhá léta kouřil skoro totéž jako malešická spalovna - a stejným neustávajícím způsobem, i po své první operaci. Myslím, že faktů ohledně klamání diváků se dá najít dostatečně hodně, aby alespoň někomu na Kavčích horách začalo vrtat v hlavě, není-li těch plaček v televizi nevkusně mnoho.

Myslím, že sám p. Havel by si některých totalitárních absurdit v organizovaných hořích (jejichž důsledkem je takové blbnutí jako třeba minuta ticha v ryze konzumním Kauflandu včera večer) všiml. A nyní, jazykem, který on kritizovával: dovolte mi vyjádřit své upřímné rozhořčení nad smrtí námi milovaného velkého vůdce revoluce a kormidelníka Václava Havla. Jeho politický odkaz budeme překonávat ještě dlouho.

0
Vytisknout
7100

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011