Policie a primátorka v Oaklandu čelí novým protestům ohledně kritického zranění veterána z Iráku

27. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Demonstranti se vrátili do centra města Oakland v Kalifornii. Požadují, aby odstoupila primátorka a aby bylo zahájeno vyšetřování, jak se stalo, že byl americký veterán z Iráku, Scott Olsen, kriticky zraněn, když byl z blízkosti zasažen do hlavy kanisterem od slzného plynu. Asi 2000 lidí se ve středu večer znovu shromáždilo před radnicí v městě Oakland. Demonstranti strhli ocelovou barikádu, která jim měla zabránit ve vstupu na trávník. Když město uzavřelo blízkou stanici metra, aby se rozcházející se demonstranti nemohli dostat domů, vznikl spontánní pochod městem, při němž demonstranti skandovali "Čí ulice? Naše ulice!"

Policie dostala příkaz nechat demonstraci probíhat až do 22 hodin. Chovala se uměřeněji než při úterní demonstraci, kdy střílela na demonstranty množství slzného plynu. Protesty pokračovaly do pozdní noci a obě strany vypadaly, že se obávají zaútočit na stranu druhou. Mnoho demonstrantů mělo tvář zakrytou šátkem proti slznému plynu. Někteří měli plynové masky.

Mluvčí na demonstraci požadovali rezignaci primátorky Jean Quanové, která původně protesty podpořila. Quanová se na odpolední tiskové konferenci neobratně snažila hájit své rozhodnutí poslat policii, aby demonstranty z náměstí před radnicí odstranila. Obvinila ze zásahu svého šéfa policie a hlavního správce městského komunálního úřadu. Sama byla ve Washingtonu a uvedla, že "neví všechno".

V New Yorku protestovaly stovky demonstrantů na solidaritu s demonstranty v Oaklandu. Newyorští demonstranti hlasováním rozhodli, že pošlou demonstrantům v Oaklandu 20 000 dolarů a 100 stanů.

Demonstranti v Oaklandu jsou směsicí ekoaktivistů, rodin s malými dětmi, zdravotních sester a učitelů. Mezi účastníky jsou i mladí Palestinci. Mnoho demonstrantů bylo násilím policie šokováno a jsou připraveny na další konfrontace.

Mnoho demonstrantů vyjádřilo hněv. "Když bohatí kradou od chudých, říká se tomu byznys. Když se chudí rozhodnou proti tomu postavit, říká se tomu násilí," napsal pětadvacetiletý ředitel firmy pro solární energii Cory Rae Shaw na svůj transparent.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6433

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2011