Kam s přeběhlíky?

8. 10. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Odchod Jiřího Paroubka a jeho boys z opoziční ČSSD způsobil výskyt nejrůznějších dohadů a spekulací. Mezi ně patří srovnání exšéfa sociálních demokratů s jeho temným přízrakem -- dvojicí Melčák a Pohanka.

Jiří Paroubek se brání tvrzením, že zůstává i nadále v opozici vůči pravicové vládě. Má pravdu. Slavná dvojice svým zběhnutím umožnila vznik Topolánkovy vlády a určitě způsobila krušné chvíle pro jinak slušného a řádně žijícího Jiřího Paroubka.

Kdo si alespoň občas přečte noviny či nevypíná po sportovním zpravodajství okamžitě televizi, zaručeně pozoruje mimo stavu vody na českých řekách i stav špinavé pěny na sociálně demokratických vodách. Problém dua Sobotka-Hašek vystřídala kauza severomoravského hejtmana, s jeho neposlušností a neochotou podřídit se stranickému programu a umožnit privatizaci okresní nemocnice. Zdravotnictví totiž ční jako maják nad touto stranou. Poplatky jí umožnily vyhrát krajské volby, a i dnešní strašení národa ze strany vládní koalice o potřebě rozdělit lékařskou péči na standardní a nadstandardní slibovalo úspěch v příštích volbách. I když se jaksi rozmělnily a upadají do zapomnění aktivity Davida Ratha, dnešní postup hejtmana Jaroslava Palase vyvolává pochybnosti o principiálnosti politiky ČSSD ve zdravotnictví.

Zakalené a zpěněné vody ČSSD křižuje už dlouho Miloš Zeman na své vysočinské jachtě. Teď se nám z pražských doků vynořilo nové plavidlo: křižník jménem Paroubek. Jeho dělo už vystřelilo první granát na sociálnědemokratický lidový dům s populistickou třaskavou národní trhavinou: Národní socialisté a levice 21. století. Toť nový název jeho slibované strany. Také prý Jiří Paroubek projevil zájem o odpadlíka z VV pana Škárku. A zřejmě se brzy dovíme, zda je tento exčlen VV spíše národovec nebo levičák, pro 21. století? Zatím se pan Škárka v politice neprofiloval, jako vystudovaný pedagog si to vyzkoušel i v ODS, a až na souběžnou aktivitu s paní Kočí o jeho levicovém směřování nevím nic.

Kdo ví, jaký smysl má podpora od dalších Paroubkových osobností, exhokejisty a pak šéfa severočeských sociálních demokratů. Jiří Šlégr se v politice určitě necítí tak jistě jako ve společnosti své nové manželky či rovnou v obranném pásmu na ledě. Jak se osvědčí nový levicově říznutý politik Petr Benda, bůh suď. Jak se daří jeho manželce, nevím. Snad jen, že k řadě nemovitostí v Teplicích brzy přibudou další, jak mají krajští sociálnědemokratičtí lídři zvykem, a to nejen v severních Čechách.

Jiří Paroubek zajisté brzy zamíří do Slušovic, kam už pravidelně putuje Zeman i Bobošíková. Zvláště, když bude chtít oslovit nejen české voliče. Zejména bude potřebovat vysedět nějakou sváteční mši na Velehradě. Klausovi zde odvádí slušnou práci jeho vzorná manželka, a Paroubkova choť ze slováckých Popovic je zárukou, že nejen pan Graubner, ale i nově aktivní hlava českých katolíků pan Duka na ní se zalíbením upře své zkušené oči.

Jenže do starých politických vod vstupuje Jiří Paroubek v omšelých galoších. Už dávno mu pytlačí v národoveckých vodách daleko důraznější exmyslivci. A také jeho známé papaláštví sotva vyvolá odezvu u levicově zaměřených intelektuálů. A po další skutečné levici tu není ani vidu, ani slechu. Snad jen komunisté jsou v kursu, soupeří s ODS o druhé místo na pomyslném žebříčku popularity, a z jejich řad se sotva ozve potlesk pro nastupující "levicovou" hvězdu, třebaže má zabarvení 21. století. Což komunistům schází, a možná by si mohli časem vzít příklad z 09 a 21. století.

Ještě že je Jiří Paroubek pracovitý. Třeba najde uplatnění jako spisovatel, i když má v oblibě knihy se svými fotografiemi, a to zrovna nemusím. Nicméně se rád dočtu, a určitě mi to novináři zprostředkují bez potřeby investovat do tohoto druhu literatury, že nás Jiří Paroubek obšťastní novými potřebnými myšlenkami, abychom i my mohli jednou nakupovat u Diora.

0
Vytisknout
10384

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011