NATO zůstane ve válečném stavu

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Severoatlantické společenství zůstane ve válečném stavu, dokud nebudou poraženy poslední pozůstatky Kaddáfího režimu, zdůraznili evropští diplomaté.

Ve čtvrtek se v Paříži koná summit Přátelů Libye. Jeho účelem je prohlásit Národní prozatímní radu jako novou prozatímní libyjskou vládu. Úsilí mezinárodního společenství se má změnit z války na pomoc při rekonstrukci země.

Politikové mají jednat o nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která potvrdí nový status quo a zruší sankce proti Libyi, aby Národní prozatímní rada dostala přístup k více než 100 miliardám dolarů, zmrazeným v zahraničí od začátku konfliktu. OSN se mají postavit do čela mezinárodní rekonstrukce Libye.

Avšak Francie, Británie a Spojené státy chtějí dál pokračovat v rámci právního mandátu NATO s vojenskými operacemi v Libyi podle rezoluce 1973. Tato rezoluce, schválená v březnu, umožňuje NATO, aby prováděla "všechna nezbytná opatření" mimo vyslání pozemních vojsk, na ochranu civilistů.

Vojenský mandát NATO vyprší koncem září. Rada NATO měla možnost jej ve středu na své schůzi prodloužit, ale vojenští velitelé jí doporučili, aby počkala, dokud nebude jasnější, co si OSN přeje dělat.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen má říci na pařížském summitu, že aliance je připravena podpořit operace OSN, ale že bude nadále udržovat svou vojenskou roli a provádět letecké údery proti Kaddáfího jednotkám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8956

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011