Samohýl versus Janečka

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

I tak by mohl znít nadpis. Ladislav Samohýl je známý zlínský podnikatel, dlouholetý prodejce osobních automobilů. Majitel muzea historických vozidel -- aut a motocyklů. Jeho společnost vlastní i budovu č. 91 v areálu bývalého Svitu.

Martin Janečka je bývalý náměstek primátorky Zlína, který celá léta byl spjatý s revitalizací svitovského areálu, podnikatel, ale i funkcionář ČSSD. A co mají společného?

V posledním čísle zlínského Magazínu vydávaného radnicí nás v rubrice "Polemika" pan Samohýl uvádí do podivuhodné reality, o níž je informován. Píše, "mám detailní přehled o tom, co se v bývalém areálu Svitu a ZPS dělo a děje. A mohu prohlásit, že zde protékaly a protékají plným proudem obrovské peníze z městského a krajského rozpočtu a to jen kvůli komerčním zájmům několika lidí, ne tedy v obecním zájmu".

Zajisté by měly zbystřit pozornost orgány činné v trestním řízení, zejména policie, protože slova pana Samohýla mají hodnotu svědectví, což je v dnešní době doslova vzácné zboží.

Ale nechám ještě slovo prodejci aut: "Veřejnost se musí dovědět, o které lidi jde. K tomu je nutné zveřejnit podrobné vlastnické struktury areálu Svit. Hned potom bude všem jasné, co znamená revitalizace tohoto areálu v podání bývalého vedení zlínské radnice, hlavně náměstka primátorky Martina Janečky....Veřejnost by měla vědět, jakým způsobem náměstek primátorky Martin Janečka zbavil město Zlín majetku za stovky milionů korun. Zveřejnění smluv psaných na jeho rodinné příslušníky a transakce typu "za korunu na 30 let" možná přinesou vědomí o naplnění podstaty právních ustanovení o neoprávněném nakládání se svěřeným majetkem, zneužívání informací v obchodním styku atd. To vše jsou trestné činy."

Protože redakce umožnila bývalému náměstkovi okamžitě reagovat, očekávali bychom po tvrdých obviněních ráznou reakci, což pan ex-náměstek neučinil. Považuje uvedené za "osobní útok a snahu o zviditelnění", atd., a popřál čtenářům "příjemný zbytek léta, dětem hezký začátek školního roku a panu Samohýlovi pevné zdraví a dobrou mysl".

A co občan? Uvěří textu z oficiálního buletinu města Zlína? Dá za pravdu jednomu nebo druhému? A doví se vůbec pravdu? A kdo se po ní bude pídit? Místní novináři, zvyklí spíše obíhat radniční rauty? Policisté, kteří ony velké majetky podnikatelů hlídají, pronásledují ....bezdomovce. A co voliči? Vždyť ti samí, kteří jsou dnes hanobeni, zítra se na občany Zlína budou usmívat z předvolebních plakátů.

0
Vytisknout
9817

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011