Pravicová ideologie potřebuje svoje breiviky

29. 7. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Výbuch a střelba v Norsku se nejspíš promění v čin nepříčetného jedince. Politici a potažmo církev si oddechnou, protože to bude důkaz, že s tím nemají nic společného. Pak jim otrne a do projevů se zase dostanou slova jako rodina, národ, islám ohrožující Evropu a multikulturalismus činící totéž. Postupem času budou Breivika a jeho následovníky očisťovat, protože jim umožňují implantovat do mysli občanů svoje vlastní ideje.

Česko je od nenávisti k muslimům a jejich náboženství částečně odděleno rasismem vůči nepřizpůsobivým hnědým spoluobčanům známým rovněž jako cikáni či korektněji Romové. Ti jsou v Česku doma a tak odpadá argument špatné emigrační politiky.

I tak již přiletěla první česká vlašťovka, oceňující Breivikův čin. Stalo se to prostřednictvím serveru White Media až ze samotných USA. ZDE . Tuto "radostnou" událost zvěstovalo Aktuálně.cz ZDE

Byl v něm mimo jiné i tento odstavec:

"Nejednalo se o střelbu do bezbranných. Mnozí z nich byli dobře ozbrojeni. Byli vyzbrojeni jedem. Velmi zhoubnou ideologií, kterou zabíjí svůj vlastní národ."

Česká policie údajně zkoumá, jestli se jeho (zatím anonymní) autor nedopustil trestného činu. Aktuálně.cz k tomu skepticky dodává:

"I v případě, že by policie rozhodla o autorově vině, bylo by jeho stíhání velmi problematické. Web White Media je totiž oficiálně zaregistrován ve Spojených státech a zjištění identity autora tak bude vzhledem k místním zákonům velmi obtížné."

To je jistě pozoruhodné, protože Američané sami urputně shánějí informace o možných teroristech.

Vyšetřování Breivikova obdivovatele přijde na řadu až po Miloši Zemanovi, kterého může policie kdykoli vyzvednout na Vysočině, pokud se zjistí, že svým výrokem vyvolával emoce proti islámu.

Zeman totiž na konferenci Nato jejímiž organizátory byli Schwarzenberg, Vondra a Havel ZDE a v BL ZDE prohlásil:

"Nevěřím, že jsou umírnění muslimové a radikální muslimové. Stejně jako nevěřím, že jsou jen umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté." ZDE

Pozoruhodné je Zemanovo propojení muslimů a komunistů. Miloš Zeman byl ovšem členem KSČ v letech 1968-70 ZDE a pokud někdo vezme jeho tezi o tom, že existují jen komunisté, tak možná ještě někde potká svého Mašína. Ledaže mu nějaká instituce potvrdí, že se komunistou stal, aby, nejlépe za cizí peníze, KSČ škodil.

Zeman není "leckdo", ale možný kandidát na presidenta ČR. Na jeho veřejné výroky je proto nutné brát jiná měřitka než na anonyma z bílých medií. Tento politik kdysi napsal knihu o tom, jak se mýlil v politice. Jeho příklon k pravicovému myšlení bohužel naznačuje, že mezi tím otupěl, ne-li zhloupl. To jistě není handikap, který by na překážku návratu do vysoké politiky.

Skandálnost Zemanova výroku o muslimech lze jednoduše otestovat tím, že nahradíme slovo muslim slovem žid. Je to o něco přes sedmdesát co převáhl názor, že židé nemají jiné než špatné vlastnosti a je třeba je vyhladit, aby byla ochráněna bílá rasa. Jak to dopadlo, víme s přesností plus/mínus několik miliónů.

Zemanův výrok lze parafrázovat tak, aby platil i pro něj samotného: nevěřím, že existují malí a velcí blbci. Jsou jen blbci. Slovo blbec je v rámci autorské licence použito s odkazem na známý Horníčkův výrok o nebezpečnosti. Jemnocitnější čtenáře odkazuji na termín hlupák. Vyjde to nastejno.

Česká reakce na Breivikův čin je krásně shrnuta v tom, co řekl soukromničící president Klaus v Australii. Mohlo by se zdát, že jde o výrok typu, "já neřikám tak ani tak, kdo se ve mně vyzná", ale nebyla by to pravda. Jsou to pouhé tři věty, přečtěme si je:

"Jeho čin je otřesný, varovný a nepochopitelný. V australské televizi jsem navíc řekl, že ho svou podstatou a svými proporcemi považuji za zcela neevropský, ale konzervativní člověk ve mně (a v tom blízký naší, tolik démonizované iniciativě D.O.S.T.) v tom vidí důsledek dnešní postmoderní, nekonzistentní či nekoherentní, příliš zpupné a nepokorné, příliš permisivní společnosti. Není to ani radostné a ani povzbudivé." ZDE

Příval slov ve druhé větě přerušuje spojka "ale". Klaus, který v první větě píše o nepochopitelnosti onoho činu, prostřednictvím obratem sděluje, že jeho konservatismus mu umožňuje vidět, že to je důsledek společnosti, jíž po havlovsku pojmenoval plejádou adjektiv, jimž možná ani sám nerozumí. Spojkou "ale" dává současně Breivikovi opatrné rozhřešení.

Klaus bude, jako president, zanedlouho podepisovat zákon o třetím odboji. Při této příležitosti nepůjde o to čím ale co. Jde o bezprecedenční zákon, který od 17 listopadu 2011 legalizuje zpětně zabíjení a teroristické akce uskutečněné v dobré víře, že "naše" ideologie je lepší než ta "jejich".

Český obhájce Breivika mluví o tom, že lidé, na které Nor střílel, byli vyzbrojeni jedem zvaným zhoubná ideologie. Chudák malý, musí se schovávat pod sukni bílých medií , přestože stejné zdůvodnění lze běžně najít při obraně Mašínů. Vždyť ti rovněž zabíjeli jen lidi vyzbrojené jedovatou ideologií a dostali za to od Topolánka metál.

0
Vytisknout
11473

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011